Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Το ερευνητικό πλοίο West Capella ολοκλήρωσε τις εργασίες σταθεροποίησης του τρυπανιού στον βυθό, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η γεώτρηση στο Οικόπεδο 11.

Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Τη σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου στην περιοχή, τόνισε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στη Λάρνακα.

Η κ. Παρλί, η οποία συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογο της, Χριστόφορο Φωκαΐδη, ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία διότι, όπως είπε, αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Γαλλίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Καλωσορίζοντας τη Γαλλίδα υπουργό, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι Κύπρος και Γαλλία αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε την ανάγκη συνέχισης και ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Η Φλοράνς Παρλί αφίχθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας με στρατιωτικό αεροσκάφος και στη συνέχεια μετέβη με ελικόπτερο σε μία από τις δύο γαλλικές φρεγάτες, που βρίσκονται ανοικτά της Κύπρου.

Να σημειωθεί ότι το Παρίσι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ενεργειακά, λόγω της εμπλοκής της εταιρείας Total στις έρευνες στο οικόπεδο "11" της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξή του στο Euroactiv χαρακτήρισε "καλή εξέλιξη", την παρουσία στην Κύπρο της Γαλλίδας υπουργού.

«Υπάρχουν και πολεμικά πλοία της Γαλλίας στην περιοχή που υπενθυμίζουν στον τουρκικό παράγοντα ότι δεν μπορεί ο κλέφτης να παριστάνει τον σερίφη», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Στο μεταξύ, το West Capella ολοκλήρωσε τις εργασίες σταθεροποίησης του τρυπανιού στον βυθό, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η γεώτρηση στο Οικόπεδο 11.

Διεθνείς συστάσεις

Η Άγκυρα έχει προειδοποιηθεί από τρίτους ότι πρέπει να αποφύγει τις όποιες ακραίες ενέργειες ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως αναφέρουν πηγές της κυπριακής κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής, οι τουρκικές κινήσεις είναι οι συνήθεις. Ενεργεί, δηλαδή, όπως και σε παρόμοιες περιπτώσεις γεωτρήσεων που έγιναν στο παρελθόν.

Το «Barbaros» μπαινοβγαίνει

Το σεισμογραφικό Μπαρπαρός έφτασε στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου.

Οπως αναφέρει το philenews.com, το σεισμογραφικό, αφού εισήλθε εντός του οικοπέδου 6, ακολούθησε πορεία προς τα ανατολικά με κατεύθυνση το τεμάχιο 7, ωστόσο περίπου 45 λεπτά μετά, άλλαξε εκ νέου πορεία και εξήλθε του τεμαχίου 6, κατευθυνόμενο σε αντίθετη κατεύθυνση, φτάνοντας εκ νέου δυτικά της Πάφου.

Το σεισμογραφικό απομακρύνθηκε από την περιοχή της Κύπρου με κατεύθυνση προς τις ακτές της Τουρκίας.

Οι ενδείξεις ναυσιπλοΐας του σκάφους το απόγευμα του Σαββάτου δεν έδιναν εικόνα για τον προορισμό του, αφού η μία ένδειξη έδειχνε προορισμό τη Μόρφου, η δεύτερη προορισμό τη θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ η πορεία του δεν αφορούσε ούτε τον έναν, ούτε τον άλλο προορισμό.

Στην περιοχή, αλλά σε απόσταση από το Οικόπεδο 11, κινείται η τουρκική φρεγάτα Gokceada (Ιμβρος).

Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με την «Καθημερινή», μια εβδομάδα προτού ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, νότια του οικοπέδου 11 βρισκόταν το αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» και τα πλοία της ομάδας κρούσης που συνήθως το συνοδεύουν. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έπλευσε πολύ κοντά στη γεώτρηση και έκανε χρήση των δυνατοτήτων που έχει για μπλοκάρισμα των συχνοτήτων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο «West Capella».

Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια αναδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι οι Δυτικοί δεν ήταν σίγουροι για το είδος αλλά και το εύρος πιθανής αντίδρασης της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: Real.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v