Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: «Στάσιμες» οι τιμές των κατοικιών

Οι τιμές ζήτησης αυξήθηκαν τον Ιούλιο μόλις 0,1% σε μηνιαία βάση και 2,8% σε ετήσια. Η αγορά ακινήτων χαλαρώνει και αντανακλά την πίεση στα πραγματικά εισοδήματα και την ελάττωση στις καταναλωτικές δαπάνες.

Βρετανία: «Στάσιμες» οι τιμές των κατοικιών

Οι τιμές των βρετανικών κατοικιών «ουσιαστικά είναι στάσιμες», καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν μια πίεση στο βιοτικό τους επίπεδο, σύμφωνα με την Rightmove.

Η τιμή ζήτησης αυξήθηκε κατά 0,1% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως δημοσίευσε σήμερα η ιστοσελίδα ακινήτων. Η μέση τιμή ζήτησης αυξήθηκε σε 316.421 στερλίνες, εμφανίζοντας μια «σχετικά υποτονική» άνοδο 2,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου ήταν σχεδόν 8% τον περσυνό Μάιο, σημειώνει το Bloomberg.

Η χαλάρωση της αγοράς ακινήτων προσθέτει στις ενδείξεις πως οι καταναλωτικές δαπάνες, η κινητήριος δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη πέρυσι, χάνουν momentum. Την ίδια ώρα που η ανεργία έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 42 ετών, η αδύναμη άνοδος στους μισθούς μειώνει τα πραγματικά εισοδήματα.

«Η ανάπτυξη μισθών είναι άτονη, υπάρχουν ενδείξεις πως η καταναλωτική πίστωση συσφίγγεται και κάποια στιγμή θα υπάρξει η πρώτη άνοδος στα επιτόκια των στεγαστικών (…) το οποίο θα είναι ανατάραξη», συνόψισε ο διευθυντής στην Rightmove.

«Οι αγοραστές, πολλοί από τους οποίους είναι και πωλητές, θα δυσκολευτούν να πληρώνουν πολλά περισσότερα», πρόσθεσε.

Άλλη έκθεση για τον τομέα των ακινήτων έδειξε πως οι τιμές υποχώρησαν τον Ιούνιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με τον LSL Acadata House Price Index να καταγράφει πτώση 0,2%. Στο Λονδίνο οι αξίες μειώθηκαν το Μάιο κατά 0,5%, συμπληρώνει η μελέτη.

Σε ξεχωριστή έκθεση σήμερα, ο Consumer Tracker της Deloitte κατέδειξε πως η εμπιστοσύνη παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

«Μία πίεση στο βιοτικό επίπεδο οπωσδήποτε αρχίζει να μειώνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών», εξήγησε η Deloitte.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v