Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά 20% στο ethereum λόγω… άγχους για το bitcoin

Μετά τις τεράστιες ανόδους το τελευταίο διάστημα, τα ψηφιακά νομίσματα έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Ανησυχίες για τον πιθανό διαχωρισμό του bitcoin από 1η Αυγούστου έχουν επηρεάσει και τα άλλα νομίσματα, αν και «είναι μόνο η αφορμή».

Βουτιά 20% στο ethereum λόγω… άγχους για το bitcoin

Οι τιμές του ethereum βυθίστηκαν πάνω από 20% την Κυριακή το πρωί, εν μέσω ανησυχιών για την πρόσφατη άνοδο στις τιμές και για το μέλλον του bitcoin.

Το ethereum άγγιξε το χαμηλό των 130,26 δολαρίων, δηλαδή 22% χαμηλότερα σε σχέση με το Σάββατο τo βράδυ, αλλά και στα χαμηλότερά επίπεδά του από τις 27 Μαΐου, σύμφωνα με τα διαγράμματα TradingView της βάσης Coinbase. Από τα μέσα της ημέρας, το ψηφιακό νόμισμα διαπραγματευόταν κοντά στα 159 δολάρια, δηλαδή περίπου 60% κάτω του ρεκόρ των 420 δολαρίων που άγγιξε στις 12 Ιουνίου, αν και εξακολουθούσε να κυμαίνεται περίπου 1.800% υψηλότερα για φέτος μέχρι στιγμής.

Όπως επισημαίνει το CNBC, δεν υπήρξε κάποιος προφανής λόγος για την απότομη κίνηση. Ειδικοί στα ψηφιακά νομίσματα έκαναν λόγο για έναν συνδυασμό παραγόντων, περιλαμβανομένων και ανησυχιών για τον πιθανό διαχωρισμό του bitcoin και τις blockchain startups, που μάλλον οδήγησε σε πώληση μεγάλων ποσοτήτων ethereum που αγοράστηκαν τις τελευταίες, αρκετές εβδομάδες.

Μέσω των λεγόμενων initial coin offerings, αυτοί που συγκεντρώνουν κεφάλαια έχουν συσσωρεύσει περίπου 1,2 δισ. δολάρια φέτος, με περίπου 600 εκατ. δολάρια να αντιστοιχούν στις τελευταίες 30 ημέρες, σύμφωνα με την έκθεση της ερευνητικής εταιρίας Autonomous NEXT για τον Ιούλιο.

Το bitcoin επίσης υποχώρησε περίπου 12% μετά την κίνηση του ethereum, από άνω των 2.000 δολαρίων σε χαμηλότερα από 1.800, πριν ανακάμψει περίπου στα 1.938, σύμφωνα με το TradingView. Γενικά, πάντως, το κρυπτονόμισμα έχει διπλασιάσει την αξία του φέτος.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο, ο Ανδρέας Αντωνόπουλος, ο συγγραφέας του βιβλίου «Mastering Bitcoin» και βοηθός καθηγητή στο πρόγραμμα ψηφιακών νομισμάτων του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, απέδωσε την πτώση στις τιμές των κρυπτονομισμάτων σε υποχώρηση μετά την «ραγδαία άνοδο 1.500% σε δύο χρόνια, ιδιαίτερα τους τρεις τελευταίους μήνες. Σημείωσε, ακόμη, ότι οι ανησυχίες για το διαχωρισμό του bitcoin «είναι μόνο η αφορμή».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, μια πρόταση βελτίωσης για το bitcoin έχει προγραμματιστεί να ενεργοποιηθεί την 1η Αυγούστου και, αν η πλειοψηφία των developers δεν συμφωνήσει επάνω σε αυτή, το ψηφιακό νόμισμα μπορεί να διαχωριστεί. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, το GDAX exchange της Coinbase ανέφερε σε ανάρτηση blog στις 13 Ιουλίου ότι «θα αναστείλει προσωρινά την κατάθεση και την απόσυρση του bitcoin στον GDAX και μπορεί επίσης να διακόψει και τη διαπραγμάτευση του bitcoin».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v