Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 1,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Ιούνιο

Ο πληθωρισμός περιορίστηκε σε 1,3% τον Ιούνιο, από 1,4% τον Μάιο και από τα υψηλά 1,9% του Απριλίου. Στο 1,1% ο δομικός πληθωρισμός. «Αδικαιολόγητη» η αλλαγή αξιολόγησης κινδύνου από την ΕΚΤ, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Στο 1,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Ιούνιο

Περιορίστηκε και πάλι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Ιούνιο, όπως επιβεβαίωσαν σήμερα στοιχεία της Eurostat. Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, οι επενδυτές αναμένεται να αναλύσουν εξονυχιστικά τα σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, επάνω στα μέτρα τόνωσης της τράπεζας, αργότερα αυτή την εβδομάδα

Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη ενισχύθηκε 1,3% τον Ιούνιο, σύμφωνα με δεύτερη ανάγνωση της στατιστικής υπηρεσίας που συνάδει με τις αρχικές της εκτιμήσεις.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε από το 1,4% του Μαΐου, αλλά και από το υψηλό τριών ετών που άγγιξε τον Απρίλιο στο 1,9%.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τα μεταβλητά στοιχεία και θεωρείται πιο αξιόπιστος δείκτης των πληθωριστικών πιέσεων, αυξήθηκε από 0,9% σε 1,1% τον Ιούνιο.

Καθώς η ΕΚΤ παρακολουθεί την εξέλιξη του πληθωρισμού ενόψει πιθανού σταδιακού tapering, ο Richard McGuire της Rabobank εκτίμησε πως «απλά δεν υπάρχουν αρκετές (ή και καθόλου) ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται κι έτσι μια αλλαγή στην αξιολόγηση του κινδύνου του πληθωρισμού από την ΕΚΤ δεν μπορεί να είναι δικαιολογημένη».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v