Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Αύξηση του δημόσιου δανεισμού το α’ τρίμηνο

Στα 22,3 δισ. στερλίνες ανήλθε ο δημόσιος δανεισμός στη χώρα, από 21 δισ. το 2016. Αυξήθηκε και η συνδρομή στα ευρωπαϊκά ταμεία. Ο πληθωρισμός αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης του βρετανικού χρέους.

Βρετανία: Αύξηση του δημόσιου δανεισμού το α’ τρίμηνο

Αυξήθηκε ο δανεισμός της βρετανικής κυβέρνησης σε ετήσια βάση κατά τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία ONS. Η εξέλιξη οφείλεται στην επιτάχυνση του πληθωρισμού που πιέζει ανοδικά το κόστος εξυπηρέτησης του βρετανικού χρέους.

Οι πληρωμές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης ενισχύθηκαν. Σημειώνεται ότι το τέλος των πληρωμών προς το μπλοκ ήταν βασικός στόχος των υπέρμαχων του Brexit, στη διάρκεια του περσυνού δημοψηφίσματος.

Ο δανεισμός του δημόσιου τομέα για να καλυφθεί το κενό μεταξύ φόρων και δαπανών ανήλθε σε 22,3 δισ. στερλίνες τους πρώτους τρεις μήνες του οικονομικού έτους, όπως ανέφερε η ONS. Την ίδια περίοδο του 2016, το ποσό είχε διαμορφωθεί χαμηλότερα, στα 21 δισ.

Η αύξηση οδηγήθηκε από μια άνοδο 5,6% στις κυβερνητικές δαπάνες, η οποία ξεπέρασε σε ρυθμό τις εισπράξεις φόρων. Τα φορολογικά έσοδα σημείωσαν άνοδο 4,7%.

Στο μεταξύ η συνδρομή της Βρετανίας στα ευρωπαϊκά ταμεία ήταν αυτό το διάστημα 3,2 δισ. στερλίνες, δηλαδή σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 1,8 δισ. που πλήρωσε η χώρα τους ίδιους τρεις μήνες πέρυσι. Η άνοδος αυτή αντανακλά προηγούμενη οικονομική ανάπτυξη, εξήγησε η στατιστική υπηρεσία, ενώ η αύξηση του πληθωρισμού νωρίτερα φέτος αύξησε και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους που συνδέεται με αυτόν.

Η άνοδος στο δανεισμό έρχεται ενόσω ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, αντιμετωπίζει ανανεωμένη πίεση -ακόμη και από μέλη του ίδιου του κόμματός του- ώστε να χαλαρώσει την πίεση στις δημόσιες δαπάνες, κάτι που έχει σταθεί άξονας της κυβερνητικής οικονομικής στρατηγικής εδώ και χρόνια.

Ο υπουργός αναμένεται να παρουσιάσει νέα σχέδια για φόρους και δαπάνες στο κοινοβούλιο το φθινόπωρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v