Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυση Exxon κατά ΗΠΑ για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ επέβαλαν στην πετρελαϊκή εταιρία πρόστιμο δύο εκατ. δολαρίων, για υποτιθέμενη παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Exxon κατέθεσε μήνυση υποστηρίζοντας πως οι πρακτικές της συνάδουν με την νομοθεσία που ίσχυε τότε.

Μήνυση Exxon κατά ΗΠΑ για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε την Πέμπτη πρόστιμο δύο εκατ. δολαρίων στην Exxon Mobil, για «ασυνείδητη περιφρόνηση» των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας όταν ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ήταν διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού. Πρόκειται για μια απόφαση που η εταιρία τόνισε αμέσως ότι θα προσβάλει.

Υπό την ηγεσία του Τίλερσον, στις αρχές του 2014 η Exxon βάθυνε τη μακροχρόνια συνεργασία της με το Κρεμλίνο, παρότι η Ουάσινγκτον θέσπισε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξαιτίας της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

Το Μάιο της ίδιας χρονιάς, το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως η εταιρία υπέγραψε οκτώ έγγραφα που σχετίζονται με ντιλ πετρελαίου και αερίου στη Ρωσία. Τα ίδια έγγραφα υπογράφηκαν και από τον Ίγκορ Σέτσιν, διευθύνοντα σύμβουλο του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού της Ρωσίας, PAO Rosneft. Το Υπουργείο ανέφερε την Πέμπτη ότι αυτές είναι οι συμφωνίες που παραβίασαν τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Σέτσιν, πρώην αξιωματούχου των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και κορυφαίο σύμμαχο του προέδρου της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο μεταξύ ο Τίλερσον -ο οποίος είχε στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία και έλαβε το «Βραβείο της Φιλίας» από τη Μόσχα- έφυγε από την Exxon πέρυσι και έγινε υπουργός Εξωτερικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρόστιμο ύψους δύο εκατομμυρίων, ανέφερε το Υπουργείο, ήταν το ανώτατο ποσό που θα μπορούσε να ορίσει ενάντια στην εταιρία.

Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, η Exxon εξήγησε ότι δεν έχει καθόλου άμεσες συναλλαγές με τον Σέτσιν, αλλά κάνει επιχειρηματικές συναλλαγές με την Rosneft, στο πλαίσιο των οποίων ο Σέτσιν υπέγραψε εταιρικά έγγραφα λόγω της ιδιότητάς του ως CEO.

Σύμφωνα με την εταιρία, υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Οικονομικών είχαν πει το 2014 πως οι εταιρίες επιτρεπόταν να έχουν επιχειρηματικές συναλλαγές με τον Σέτσιν, αν ήταν σε επαγγελματικό επίπεδο και όχι προσωπικό.

Την Πέμπτη το απόγευμα, η εταιρία με έδρα στο Ίρβινγκ του Τέξας, κατέθεσε καταγγελία στο περιφερειακό δικαστήριο της πολιτείας ζητώντας την ακύρωση του προστίμου. Σε υποχρεωτική γνωστοποίηση προς το δικαστήριο, η Exxon υποστήριξε πως οι αρχές «προσπαθούν να εφαρμόσουν αναδρομικά μια νέα ερμηνεία εκτελεστικού διατάγματος που δεν συνάδει με τις ρητές και αδιαμφισβήτητες οδηγίες που είχαν εκδώσει ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Οικονομικών από πριν και που ακόμη είναι διαθέσιμες στο κοινό σήμερα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v