Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία βασίζεται λιγότερο σε ΗΠΑ-Βρετανία

ΗΠΑ και Βρετανία φαίνεται να «χάνουν το τιμόνι» της παγκόσμιας ανάπτυξης, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, ενώ το κενό δείχνει να καλύπτουν Κίνα, Ιαπωνία, ευρωζώνη και Καναδάς.

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία βασίζεται λιγότερο σε ΗΠΑ-Βρετανία
Ο κόσμος βασίζεται λιγότερο στη μεγαλύτερη οικονομία του για να διατηρήσει την παγκόσμια ανάκαμψη, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η παγκόσμια οικονομία θα επεκταθεί κατά 3,5% φέτος, από 3,2% το 2016, και κατά 3,6% το 2018, σύμφωνα με το Ταμείο, προβλέψεις αμετάβλητες σε σχέση με την έκθεση του Απριλίου.

Ωστόσο, διαφαίνεται μεταβολή στους «οδηγούς» της ανάκαμψης, καθώς ο κόσμος βασίζεται λιγότερο από το αναμενόμενο στις ΗΠΑ και στη Βρετανία και περισσότερο στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην ευρωζώνη και στον Καναδά, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 2,1% φέτος και το 2018, έναντι του 2,3% φέτος και 2,5% του χρόνου που προέβλεπε στην έκθεση του Απριλίου.

«Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ είναι χαμηλότερες απ’ ό,τι τον Απρίλιο, αντανακλώντας την υπόθεση πως η δημοσιονομική πολιτική θα είναι λιγότερο επεκτατική στη συνέχεια απ’ όσο αναμενόταν προηγουμένως», σημειώνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

Τον Ιούνιο, το Ταμείο είχε πει πως σταματά να περιλαμβάνει υποθέσεις για τόνωση της ανάπτυξης από τα σχέδια του Τραμπ να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει τις δαπάνες για υποδομές. Ο διευθυντής προϋπολογισμού του Τραμπ, Μικ Μαλβέινι, έγραψε τον Ιούλιο πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι «διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη 3%».

Εν τω μεταξύ, καθώς η Βρετανία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδό της από την ΕΕ, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις για τη βρετανική ανάπτυξη φέτος κατά 0,3 ποσοστιαία μονάδα στο 1,7%, λόγω της ισχνότερης του αναμενόμενου οικονομικής δραστηριότητας το α’ τρίμηνο.

«Η πρόβλεψη αυτή τονίζει ακριβώς γιατί το σχέδιό μας να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε την καλύτερη συμφωνία με την ΕΕ, είναι ζωτικής σημασίας», σχολίασε το υπουργείο Οικονομίας της Βρετανίας. «Τα θεμελιώδη της οικονομίας μας είναι ισχυρά».

Το «κενό» φαίνεται πως καλύπτουν άλλες χώρες. Το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 6,7% για την Κίνα, υψηλότερα κατά 0,1 μονάδα έναντι της πρόβλεψης του Απριλίου, ενώ το 2018 η Κίνα αναμένεται να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 6,4%, αυξημένη κατά 0,2 μονάδες έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης. Το ΔΝΤ αναμένει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6,4% για την Κίνα, στο διάστημα 2018-2020.

Για την Ιαπωνία, η πρόβλεψη για ανάπτυξη αυξήθηκε στο 1,3% φέτος (0,1 μονάδα υψηλότερα έναντι του Απριλίου), αν και εκτιμά πως η ιαπωνική οικονομία θα επιβραδυνθεί το 2018 στο 0,6%.

Η Ευρωζώνη συνολικά προβλέπεται ότι θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 1,9% φέτος (+0,2 μονάδες έναντι της πρόβλεψης του Απριλίου) και 1,7% το 2018, με την Ισπανία να εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις και στα δύο έτη.

Ο Καναδάς θα ηγείται της ανάπτυξης στους G7 φέτος, με ρυθμό ανάπτυξης 2,5% (+0,6 μονάδες) και 1,9% του χρόνου (-0,1 μονάδα).

Αν και τα ρίσκα για τις προβλέψεις της παγκόσμιας οικονομίας φαίνονται «γενικότερα ισορροπημένα» βραχυπρόθεσμα, ωστόσο τα μεσοπρόθεσμα ρίσκα τείνουν να είναι πτωτικά, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

«Οι πλούσιες αποτιμήσεις της αγοράς και η πολύ χαμηλή μεταβλητότητα σε ένα περιβάλλον υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας αυξάνουν την πιθανότητα διόρθωσης της αγοράς, που θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη», σημειώνει το Ταμείο, που στα ρίσκα περιλαμβάνει την πιστωτική ανάπτυξη και τις πολιτικές προστατευτισμού της Κίνας.

Το ΔΝΤ παραίνεσε τις αναπτυγμένες χώρες με ισχνή ζήτηση και χαμηλό πληθωρισμό να συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάπτυξη μέσω νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ συνέστησε στις κεντρικές τράπεζες να μην αυξήσουν τα κόστη δανεισμού πολύ γρήγορα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v