Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ρωσία προσπάθησε να κατασκοπεύσει τον Μακρόν μέσω Facebook

Πάνω από 20 λογαριασμοί στο Facebook δημιουργήθηκαν προκειμένου να παρακολουθούνται στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Μακρόν και άλλων ατόμων που βρίσκονται κοντά του, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η Ρωσία προσπάθησε να κατασκοπεύσει τον Μακρόν μέσω Facebook
Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να κατασκοπεύσουν την προεκλογική εκστρατεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα φέτος, δημιουργώντας ψεύτικα προφίλ στο Facebook, σύμφωνα με μέλος του αμερικανικού κογκρέσου και με δύο άλλα άτομα που ενημερώθηκαν για την προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με το Reuters.

Πάνω από 20 λογαριασμοί στο Facebook δημιουργήθηκαν προκειμένου να παρακολουθούνται στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Μακρόν και άλλων ατόμων που βρίσκονται κοντά του, σύμφωνα με τις πηγές.

Τον Απρίλιο, το Facebook είχε γνωστοποιήσει πως έλαβε μέτρα κατά των ψεύτικων λογαριασμών που διέσπειραν ψευδείς πληροφορίες για τις γαλλικές εκλογές, όμως η προσπάθεια διείσδυσης στα κοινωνικά δίκτυα αξιωματούχων του Μακρόν δεν είχε γνωστοποιηθεί προηγουμένως.

Το Facebook επιβεβαίωσε στο Reuters πως είχε εντοπίσει κατασκοπευτικούς λογαριασμούς στη Γαλλία και τους απενεργοποίησε.

Η εκστρατεία κατασκοπείας περιελάμβανε Ρώσους κατασκόπους που παρίσταναν φίλους φίλων συνεργατών του Μακρόν, προσπαθώντας να αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες τους, σύμφωνα με τον Αμερικανόο βουλευτή και τις δύο άλλες πηγές που ενημερώθηκαν για το θέμα.

Υπάλληλοι του Facebook παρατήρησαν τις προσπάθειες κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών και τα ίχνη τούς οδήγησαν σε εργαλεία που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν η ρωσική στρατιωτική μονάδα πληροφοριών GRU, ανέφεραν οι πηγές.

Το Facebook είπε σε Αμερικανούς αξιωματούχους πως δεν πιστεύει ότι οι κατάσκοποι έφτασαν τόσο βαθιά ώστε να πείσουν τους στόχους τους να «κατεβάσουν» κακόβουλο λογισμικό ή να τους δώσουν πληροφορίες για το login τους, κάτι που η εταιρία εκτιμά πως ίσως ήταν ο στόχος τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v