Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι βρετανικές αρχές θέλουν να «σκοτώσουν» το Libor ως το 2021

Η βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς (FCA) θέλει να δει μια μετατόπιση σε επιτόκια αναφοράς που είναι περισσότερο συνδεδεμένα με πραγματικές συναλλαγές δανείων.

Oι βρετανικές αρχές θέλουν να «σκοτώσουν» το Libor ως το 2021

Oι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θέλουν να έχουν εγκαταλείψει το διατραπεζικό επιτόκιο Libor ως το 2021, αντικαθιστώντας το με νέα επιτόκια.

Το Libor βρίσκεται πίσω από χρεόγραφα όπως τα ενυπόθηκα και τα φοιτητικά δάνεια. Προσδιορίζεται ως το μέσο επιτόκιο με το οποίο μια ομάδα 20 τραπεζών υπολογίζει ότι θα μπορούσε να δανειστεί η μία από την άλλη σε πέντε διαφορετικά νομίσματα σε επτά διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ο υπολογισμός γίνεται κάθε πρωί από ένα πάνελ τραπεζών.

Το επιτόκιο έχει στιγματιστεί από το σκάνδαλο χειραγώγησης που οδήγησε σε πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων και έπληξε την αξιοπιστία τραπεζών όπως οι Barclays, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland και UBS.

Ο Andrew Bailey, επικεφαλής της βρετανικής Αρχής Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς (FCA), ανέφερε πως η αγορά που προσπαθεί να μετρήσει το Libοr δεν είναι «πλέον επαρκώς ενεργή» για να συνεχίσει να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς.

«Αν και έχουμε δώσει την πλήρη στήριξή μας στο να ενθαρρύνουμε το πάνελ των τραπεζών να συνεχίσουν να συνεισφέρουν και να διατηρήσουν το Libor τα τελευταία χρόνια, δεν πιστεύουμε ότι οι αγορές μπορούν να βασιστούν στο Libor» τόνισε ο ίδιος.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, η FCA θα ήθελε να δει τη χρηματοοικονομική βιομηχανία να μετατοπίζεται σε επιτόκια αναφοράς που είναι περισσότερο συνδεδεμένα με πραγματικές συναλλαγές δανείων σε τέσσερα με πέντε χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v