Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η γαλλική κυβέρνηση θα κρατικοποιήσει το ναυπηγείο STX France

H ιταλική Fincantieri είχε συμφωνήσει τον Μάιο να πληρώσει 79,5 εκατ. ευρώ για τα δύο τρίτα του STX France. Την Tετάρτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας απείλησε τους Ιταλούς ότι αν δεν δεχθούν να μοιραστούν την ιδιοκτησία, το Παρίσι θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο.

Η γαλλική κυβέρνηση θα κρατικοποιήσει το ναυπηγείο STX France

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να κρατικοποιήσει το ναυπηγείο STX France, μετά από μια μετωπική σύγκρουση με την Ιταλία, μεταδίδει η γαλλική Le Monde.

Την Τετάρτη, η κόντρα ανάμεσα στο Παρίσι και τη Ρώμη για την τύχη του ναυπηγείου κορυφώθηκε. Ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ απείλησε τους Ιταλούς ότι αν δεν δεχθούν να μοιραστούν 50/50 την ιδιοκτησία του ναυπηγείου, η γαλλική κυβέρνηση θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο.

«Αν οι Ιταλοί φίλοι μας λένε ότι “αυτή η συμφωνία δεν λειτουργεί για εμάς, δεν συμφωνούμε με το 50/50”, το κράτος θα ασκήσει τα δικαιώματα προτίμησης που έχει για το STΧ» δήλωσε ο υπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo.

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, λίγοι θα ανέμεναν ότι η πρώτη μεγάλη κίνηση του Εμανουέλ Μακρόν στην εγχώρια βιομηχανία θα ήταν μια κρατικοποίηση.

«Ο στόχος δεν είναι η κρατικοποίηση του ναυπηγείου, αλλά μόνο ο προσωρινός έλεγχός του» δήλωσε μια πηγή της Le Monde.

H κρατική ιταλική Fincantieri είχε συμφωνήσει τον Μάιο να πληρώσει 79,5 εκατ. ευρώ για τα δύο τρίτα του STX France, στο οποίο έχει μπει πωλητήριο μετά την κατάρρευση της νοτιοκορεατικής μητρικής STX.

Ωστόσο η προσφορά των Ιταλών δημιούργησε φόβους σχετικά με τις θέσεις εργασίας, ενώ η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά επιπλέον ότι το ναυπηγείο έχει στρατηγική σημασία για την κατασκευή πολεμικών πλοίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v