Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία και Γερμανία κυνηγούν φορολογικά «παραθυράκια»

Η Ευρώπη πρέπει να μάθει να υπερασπίζεται τα οικονομικά της συμφέροντα όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Σε καλύτερη ευθυγράμμιση των ευρωπαϊκών φορολογικών συστημάτων καλεί ξανά η χώρα του.

Γαλλία και Γερμανία κυνηγούν φορολογικά «παραθυράκια»

Η Γαλλία συνεργάζεται με τη Γερμανία και άλλους εταίρους για να κλείσουν τα παραθυράκια που επέτρεψαν σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google, η Apple, το Facebook και η Amazon να ελαχιστοποιήσουν φόρους και να κερδίσουν μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη, σε βάρος εταιριών της ίδιας της ηπείρου.

Η Γαλλία πρόκειται να προτείνει «πιο απλούς κανόνες» για «πραγματική φορολόγηση» των τεχνολογικών εταιριών, στη διάρκεια συνάντησης αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Σεπτεμβρίου στο Ταλίν της Εσθονίας, όπως τόνισε την Παρασκευή σε συνέντευξή του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Μιλώντας από το γραφείο του στο Παρίσι, ο υπουργός παραπονέθηκε πως οι πρωτοβουλίες που εκτείνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη αποδεικνύονται πολύ αργές.

«Η Ευρώπη πρέπει να μάθει να υπερασπίζεται τα οικονομικά της συμφέροντα πολύ πιο σθεναρά -η Κίνα το κάνει, οι ΗΠΑ το κάνουν», δήλωσε ο Λεμέρ. «Δεν επωφελείσαι από τη δυνατότητα δραστηριοποίησης στη Γαλλία ή στην Ευρώπη χωρίς να πληρώνεις φόρους που πληρώνουν άλλες εταιρίες, γαλλικές ή ευρωπαϊκές», πρόσθεσε.

Η κίνηση αντανακλά την αυξανόμενη απογοήτευση κάποιων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ρυθμιστικών αρχών, ακόμη και ψηφοφόρων, γύρω από τον τρόπο με τον οποίο πολυεθνικές εταιρίες παρακάμπτουν τη φορολόγηση μεταφέροντας κέρδη και κόστη εκεί όπου φορολογούνται πιο ευνοϊκά, εκμεταλλευόμενες παραθυράκια και τις λεγόμενες «ειδικές συμφωνίες» που παραχωρούν φιλικά κράτη.

Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι πέρυσι η Κομισιόν διέταξε την Apple να πληρώσει αναδρομικούς φόρους ύψους μέχρι και 13 δισ. ευρώ συν τους τόκους. Απεφάνθη πως το Δουβλίνο μείωσε παράνομα τις υποχρεώσεις της εταιρίας, προκειμένου να προσελκύσει την εταιρεία στην Ιρλανδία. Η Apple και η ιρλανδική κυβέρνηση έχουν προσβάλει την απόφαση.

Συγκεκριμένα στη Γαλλία, αφότου ο Εμανουέλ Μακρόν είδε από πρώτο χέρι στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας πως οι γαλλικές εταιρίες δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν σε χώρες όπου οι φόροι και οι πληρωμές σε ασφάλιση είναι χαμηλές, η καταστολή των πρακτικών των τεχνολογικών εταιριών έχει περιληφθεί στη φιλόδοξη ατζέντα του.

Ως εκ τούτου, ο νέος πρόεδρος της χώρας ανανεώνει μια ευρύτερη έκκληση στους 19 της ευρωζώνης για καλύτερη ευθυγράμμιση των φορολογικών τους συστημάτων. Ο Λεμέρ τόνισε πως η δέσμευση του προέδρου να μειώσει τους εταιρικούς φόρους σε 25% μέχρι το τέλος της πενταετούς θητείας του, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένας πρώτος ελιγμός στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. Ταυτόχρονα ενθάρρυνε χώρες με χαμηλότερους φόρους να τους αυξήσουν.

Η Γαλλία κάνει μια «σημαντική προσπάθεια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Ζητάμε από άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης να κάνουν παρόμοια προσπάθεια προς την αντίθετη κατεύθυνση», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v