Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτές μηνύουν τις Βρυξέλλες για την Banco Popular

Το Ενιαίο Συμβούλιο Εκκαθάρισης βασίστηκε σε «ατελή πληροφόρηση» όταν έκρινε πως η Banco Popular είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης, ισχυρίζεται ομάδα επενδυτών που κατέθεσε καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Επενδυτές μηνύουν τις Βρυξέλλες για την Banco Popular

Επενδυτές κινήθηκαν νομικά κατά των ευρωπαϊκών αρχών που πήραν τις αποφάσεις για την εκκαθάριση της ισπανικής τράπεζας Banco Popular και την πώληση της στην Santander έναντι 1 ευρώ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η νομική εταιρεία Quinn Emanuel κατέθεσε την Πέμπτη καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκ μέρους πελατών όπως η Anchorage Capital, Algebris και Ronit Capital, ζητώντας την ακύρωση της πώλησης και της εκκαθάρισης.

Τον Ιούνιο οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έκριναν ότι η Banco Popular «καταρρέει ή είναι πιθανό να καταρρεύσει», πυροδοτώντας μια διαδικασία στην οποία «κουρεύτηκαν» τα ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης και οι καταθέσεις.

Η μήνυση είναι η τελευταία από μια σειρά νομικών προκλήσεων κατά του Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης (SRB), για το πώς διαχειρίστηκε την Banco Popular. Aυτόν τον μήνα, μια ομάδα Μεξικανών επενδυτών κατέθεσε παρόμοια καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι επενδυτές αυτοί είχαν αγοράσει συνολικά 600 εκατ. σε μετοχές της Banco Popular.

Η Quinn Emanuel επισημαίνει ότι τα δημόσια σχόλια του SRB για την Banco Popular υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και οδήγησαν σε «bank run». Oι επενδυτές εγείρουν μια σειρά από ερωτήματα για την διαδικασία που οδήγησε στην πώληση της τράπεζας, μεταξύ των οποίων γιατί η τράπεζα έχασε την πρόσβαση στην έκτακτη χρηματοδότηση και γιατί δεν δέχθηκε τις προτάσεις για βοήθεια. Ισχυρίζονται ότι το SRB βασίστηκε σε «ατελή πληροφόρηση» για την απόφαση της και επικαλούνται έκθεση αποτίμησης της Deloitte που δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

H Pimco είναι μέλος της ομάδας των ομολογιούχων που συγκροτήθηκε μετά την επιβολή «κουρέματος», αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται στην καταγγελία που κατατέθηκε την Πέμπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v