Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκίνησαν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Ν. Κορέας

"Αμυντικού χαρακτήρια" οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις λένει ΗΠΑ και Νότια Κορέα, ενώ η Πιονγκγιάνγκ λέει πως ο χαρακτηρισμός αυτός είναι "παραπλανητική μάσκα".

Ξεκίνησαν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Ν. Κορέας
Σε τεταμένο κλίμα λόγω του πυραυλικού και πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας ξεκίνησαν σήμερα οι κοινές στρατιωτικές προσομοιωμένες σε υπολογιστή ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας.

Ο πρόεδρος της Ν. Κορέας, Μοον Γιαε-ιν δήλωσε πως οι κοινές ασκήσεις, που φέρουν την ονομασία Ulchi Freedom Guardian, είναι αποκλειστικά αμυντικές και δεν έχουν στόχο να προκαλέσουν εντάσεις στην Κορεατική χερσόνησο.

«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αυξηθούν οι στρατιωτικές εντάσεις στην Κορεατική χερσόνησο καθώς οι ασκήσεις αυτές πραγματοποιούνται ετησίως και είναι αμυντικής φύσης», δήλωσε στο υπουργικό του συμβούλιο, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η Βόρεια Κορέα δεν θα πρέπει να μεγαλοποιεί τις προσπάθειές μας να διατηρήσουμε την ειρήνη, ούτε θα πρέπει να εμπλακεί σε προκλητικές κινήσεις που θα επιδείνωναν την κατάσταση, χρησιμοποιώντας τις ασκήσεις ως δικαιολογία», συμπλήρωσε.

Οι κοινές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας θα συνεχιστούν μέχρι τις 31 Αυγούστου και περιλαμβάνουν προσομοιώσεις σε υπολογιστή με στόχο την προετοιμασία σε περίπτωση πολέμου με μια Βόρεια Κορέα που έχει πυρηνικές δυνατότητες.

Και οι ΗΠΑ δηλώνουν πως οι ασκήσεις είναι «αμυντικού χαρακτήρα», αν και η Βόρεια Κορέα λέει πως αυτός ο χαρακτηρισμός πρόκειται για «παραπλανητική μάσκα».

Η Πιονγκιάνγκ θεωρεί πως αυτού του είδους οι ασκήσεις αποτελούν προετοιμασία για εισβολή και κατά το παρελθόν έχει εκτοξεύσει πυραύλους και έχει προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες που συνέπεσαν με τις στρατιωτικές ασκήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τεχνικά, η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν σε πόλεμο, καθώς ο Πόλεμος της Κορέας του 1950-1953 έληξε με ανακωχή και όχι ειρηνευτική συνθήκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v