Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στην Κομισιόν για μπλοκάρισμα εξαγορών από Κίνα

Χωρίς να αναφέρονται ονομαστικά χώρες ή εταιρείες, οι τρεις μεγαλύτερες δυνάμεις στης Ευρώπης, σε επιστολή τους που έρχεται μετά τις πρόσφατες εξαγορές του Πεκίνου, ζητούν να ενισχυθούν οι εξουσίες της Κομισιόν για απαγόρευση ή επιβολή όρων στους υποψήφιους αγοραστές.

Πιέσεις στην Κομισιόν για μπλοκάρισμα εξαγορών από Κίνα
Η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει τους υφιστάμενους κανονισμούς που επιτρέπουν σε κράτη της ΕΕ να μπλοκάρουν τις εξαγορές ευρωπαϊκών εταιρειών από ξένους, σύμφωνα με τις ιταλικές εφημερίες Il Soe 24 Ore και La Stampa.

Το αίτημα επικαλείται τις «χρυσές εξουσίες» για απαγόρευση ή καθορισμό όρων προς τους υποψήφιους αγοραστές «που λειτουργούν με κανόνες που δεν ακολουθούν την αγορά και δεν σέβονται τους κανόνες της ανταποδοτικότητας για εξαγορές», σύμφωνα με τις δυο εφημερίδες που επικαλούνται διαρροή επιστολής.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τον Ιούνιο να εξετάσουν την παρακολούθηση επενδύσεων από κρατικές κινεζικές εταιρείες, και η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία στηρίζουν την ιδέα του να επιτραπεί στην ΕΕ να μπλοκάρει κινεζικές επενδύσεις.

Η επιστολή εστάλη στην Κομισιόν στις 28 Ιουλίου και έρχεται μετά από παρόμοια επιστολή που εστάλη τον Φεβρουάριο. Αν και δεν αναφέρονται ονομαστικά χώρες ή εταιρείες, ωστόσο φαίνεται πως κίνητρο της επιστολής αποτέλεσαν οι πρόσφατες εξαγορές του Πεκίνου στην Ευρώπη.

Οι εξουσίες θα ενισχυθούν για όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο εξαγοράς και θεωρούνται στρατηγικές και για περιπτώσεις εξαγορών που χρηματοδοτούνται από κρατικά ταμεία ή υπηρεσίες, σύμφωνα με το δεκασέλιδο έγγραφο που επικαλούνται οι ιταλικές εφημερίδες.

«Δεν είναι μορφή προστατευτισμού, αλλά μάλλον παροχής ευκαιρίας για παρακολούθηση δραστηριοτήτων που είναι ασύμβατες με τους ευρωπαϊκούς κανόνες», απάντησε στην La Stampa ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας Κάρλο Καλέντα.

Οι τρεις χώρες συνέστησαν στο πλαίσιο των νέων κανονισμών, που δεν θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους εθνικούς κανόνες, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ειδοποιούν την Κομισιόν κάθε έξι μήνες για όλες τις εταιρικές επενδύσεις που προέρχονται εκτός του μπλοκ, εκτός αυτών στον αμυντικό τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v