Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ποια ηλικία είναι πιθανότερο να... παραιτηθείς

Όσο μεγαλώνει ο εργαζόμενος τόσο πιο δυστυχής γίνεται στη δουλειά του, όπως επιβεβαιώνει έρευνα στη Βρετανία. Η πίεση της επιτυχίας, η απογοήτευσης της αποτυχίας και η πολυπόθητη ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Σε ποια ηλικία είναι πιθανότερο να... παραιτηθείς

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι τείνουν να είναι πιο δυστυχισμένοι στις δουλειές τους σε σύγκριση με τους νεότερους συναδέλφους, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας ανθρώπινου δυναμικού Robert Half UK με πάνω από 2.000 Βρετανούς εργαζομένους.

Ένας στους έξι Βρετανούς εργαζόμενους ηλικίας άνω των 35 ανέφερε πως είναι δυστυχισμένος -νούμερο παραπάνω από διπλάσιο σε σχέση με τους κάτω των 35. Παράλληλα, σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων άνω των 55 τόνισαν πως δεν αισθάνονται ότι τους εκτιμούν και το 16% ανέφερε πως δεν έχει φίλους στη δουλειά.

Η έρευνα αποκάλυψε πως από τη μία υπάρχει το άγχος των υψηλότερων θέσεων στην ιεραρχία και από την άλλη η απογοήτευση σε περίπτωση που κάποιος δεν καταφέρει να «ανέβει» αρκετά. Από κάποια στιγμή και μετά οι μισθοί είναι υψηλότεροι, αλλά η ζωή αρχίζει να γίνεται πιο ακριβή. Η λεγόμενη «ισορροπία προσωπικής/επαγγελματικής ζωής» περιλαμβάνει περισσότερο τη φροντίδα παιδιών και όχι τόσο πλέον τη διαχείριση του προσωπικού στρες.

«Έρχεται μια στιγμή κατά την οποία είτε δεν έχεις γίνει επιτυχημένος, είτε η δουλειά σε έχει ‘κάψει’ ή η εμπειρία σού λέει πως η οικογένεια είναι πιο σημαντική», εξήγησε ο καθηγητής Cary Cooper, ερευνητής στην Manchester Business School σε θέματα εργασιακού περιβάλλοντος. «Ρώτα τον εαυτό σου: ‘Γιατί το κάνω αυτό;’» ανέφερε.

«Τα 30 είναι, τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά, μια περίοδος κατά την οποία ο κόσμος αξιολογεί και κάνει την αλλαγή», επιβεβαίωσε η Johanna Bodnyk, 34 ετών, η οποία εργαζόταν για έξι χρόνια ως συντονίστρια πολιτισμού και επικοινωνίας στο Κέντρο Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Όταν συνειδητοποίησε πως σχεδόν όλοι οι φίλοι της είχαν παντρευτεί και ξεκινούσαν οικογένειες, επαναξιολόγησε πολλά πράγματα στη ζωή της, μεταξύ των οποίων και η δουλειά της.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της City & Guilds Group, ενός οργανισμού ανάπτυξης δεξιοτήτων, το ένα πέμπτο των μεγαλύτερων σε ηλικία Βρετανών πιστεύει πως οι εργοδότες δεν εκτιμούν ισάξια τους εργαζομένους όλων των ηλικιών.

Ακόμα, σημειώνεται πως οι νεότεροι μάλλον έχουν πιο περιορισμένες προσδοκίες και μεγαλύτερες ελπίδες για το μέλλον, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν ακόμη ‘καεί’ από την επαγγελματική ζωή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v