Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τραμπ απειλεί να «κατεβάσει ρολά» στην κυβέρνηση για το Τείχος

Ο Τραμπ απειλεί τους βουλευτές πως αν δεν περάσουν νομοσχέδιο δαπανών για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, θα αφήσει τις κυβερνητικές υπηρεσίες να κλείσουν καθώς δεν θα υπογράψει την αύξηση του ορίου του χρέους τους.

Ο Τραμπ απειλεί να «κατεβάσει ρολά» στην κυβέρνηση για το Τείχος
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε χθες να φέρει την αμερικανική κυβέρνηση στα πρόθυρα του «λουκέτου» αν χρειαστεί, προκειμένου να πιέσει το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει τον τοίχο που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στα σύνορα με το Μεξικό.

Προειδοποιώντας τους Δημοκρατικούς βουλευτές που έχουν φέρει αντιρρήσεις στο σχέδιό του να κατασκευάσει τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, ο Τραμπ τους αποκάλεσε «κωλυσιεργούς», τονίζοντας πως ήρθε η ώρα οι ΗΠΑ να πατάξουν την παράνομη μετανάστευση, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Θα χτίσουμε αυτό το τείχος ακόμα και αν χρειαστεί να κλείσουμε την κυβέρνησή μας», τόνισε σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στο Φοίνιξ. «Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα έχουμε το τείχος».

Ο Τραμπ έχει ζητήσει 1,6 δισ. δολάρια προκειμένου να ξεκινήσει την κατασκευή του τείχους, με το Κογκρέσο να πιέζεται να περάσει κάποιου είδους νομοσχέδιο δαπανών προκειμένου να συνεχίσουν οι κρατικές λειτουργίες μετά τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ούτε όμως,  οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση να «πολεμήσουν» ώστε να δαπανηθούν ενδεχομένως δισεκατομμύρια δολάρια για να χτιστεί το τείχος στα σύνορα. Η χρηματοδότηση του έργου αυτού θα αύξανε το έλλειμμα σε μια περίοδο που οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να βρουν τρόπο για να πληρώσουν και για τις περικοπές φόρων.

Το θέμα θα μπορούσε να «πακεταριστεί» με τη νομοθεσία για την αύξηση του ορίου χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που πρέπει να αυξηθεί στο διάστημα τελών Σεπτεμβρίου-μέσων Οκτωβρίου προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κήρυξης χρεοστασίου.

Η μια επιλογή που εξετάσουν οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων είναι να προστεθεί το μέτρο για το όριο του χρέους σε ένα προσωρινό νομοσχέδιο δαπανών που πιθανότατα θα εξετάζονταν των επόμενο μήνα. Σ’ αυτό το σενάριο, η απειλή του Τραμπ να αφήσει την κυβέρνηση να «κατεβάσει ρολά» θα περιέπλεκε τη διαμάχη για το θέμα του ύψους του χρέους.

Στην ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης το αίτημά του για ιστορική περικοπή φόρων, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες για κάποιο σχέδιο, ενώ είπε επίσης πως μπορεί να τερματίσει την συμφωνία NAFTA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v