Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σοβαρή απειλή» η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα

Πάνω από την Ιαπωνία πέρασε ο πύραυλος που εκτόξευσε η Β. Κορέα. Για απερίσκεπτη, πρωτοφανή ενέργεια κάνει λόγο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. Άμπε και Τραμπ συμφώνησαν να εντείνουν τις πιέσεις. Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Σοβαρή απειλή» η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο πάνω από τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας, ο οποίος κατέπεσε στη θάλασσα, με τις αρμόδιες αρχές να προειδοποιούν τους κατοίκους της περιοχής να βρουν καταφύγιο.

Η εκτόξευση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε και άλλων παγκόσμιων ηγετών.

Η πυραυλική δοκιμή, μια από τις πιο προκλητικές που έχει κάνει μέχρι τώρα η Βόρεια Κορέα, φαίνεται πως έγινε με μέσου βεληνεκούς πύραυλο Hwasong-12, σύμφωνα με ειδήμονες που επικαλείται το Reuters, και έγινε την ώρα που ΗΠΑ και Νότια Κορέα διενεργούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην κορεατική χερσόνησο.



Σημειώνεται πως στις αρχές του μήνα η Πιονγιάνγκ είχε προειδοποιήσει με εκτόξευση πυραύλου στα ύδατα της νήσου Γκουάμ,  που είναι αμερικανικό έδαφος, μετά την προειδοποίηση Τραμπ πως η Β. Κορέα θα αντιμετωπίσει «πυρ και μανία», αν απειλήσει τις ΗΠΑ.

Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων υπό τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, με πιο πρόσφατη αυτή του Σαββάτου, όμως η εκτόξευση πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία είναι κάτι σπάνιο.

«Η απερίσκεπτη ενέργεια της Βόρειας Κορέας είναι πρωτοφανής και αποτελεί σοβαρή απειλή για το έθνος μας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Ο Άμπε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο συμφώνησαν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη Β. Κορέα. Ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι «100% με την Ιαπωνία», σύμφωνα με τον Άμπε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει το θέμα της πυραυλικής δοκιμής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Σημειώνεται πως στις αρχές του μήνα, το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας συμφώνησε ομόφωνα να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Β. Κορέας, ως απάντηση στην εκτόξευση δύο διηπειρωτικών πυραύλων τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον στρατό της Νότιας Κορέας, η εκτόξευση έγινε από σημείο κοντά στην πρωτεύουσα της Β. Κορέας, την Πιονγιάνγκ, λίγο πριν τις 6:00 π.μ. τοπική ώρα και πέταξε 2.700 χιλιόμετρα, φτάνοντας σε ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων.

«Θα απαντήσουμε με σθένος, με βάση τη σταθερή συμμαχία μας με τις ΗΠΑ, αν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει τις πυρηνικές και πυραυλικές προκλήσεις», τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα, δε, με την προεδρία της Ν. Κορέας, η Σεούλ και οι ΗΠΑ είχαν συζητήσει την ανάπτυξη επιπλέον «στρατηγικών στοιχείων» στην κορεατική χερσόνησο, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να γνωρίζουν πως ούτε μπορούν να φοβίσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας με οικονομικές κυρώσεις και στρατιωτικές απειλές και εκβιασμούς, ούτε να κάνουν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να δειλιάσει στον δρόμο που έχει επιλέξει», υπογράμμισε η επίσημη εφημερίδα της Β. Κορέας Rodong Sinmun.

Σημειώνεται πως η Βόρεια Κορέα είχε εκτοξεύσει -κατά δήλωσή της- δορυφόρους πάνω από την Ιαπωνία το 2009, έχοντας πρώτα προειδοποιήσει τη χώρα για τα σχέδιά της, αν και ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα το είχαν θεωρήσει δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.

«Είναι αρκετά ασυνήθιστο», δήλωσε ο Jeffrey Lewis, επικεφαλής του Προγράμματος Μη Διάδοσης Πυρηνικών Ανατολικής Ασίας του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Middlebury της Καλιφόρνια. «Οι διαστημικές εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας το 1998 και 2009 πέρασαν πάνω από την Ιαπωνία, όμως αυτό δεν είναι το ίδιο με την εκτόξευση πυραύλου».

Η αντίδραση των αγορών

Οι αγορές ανησύχησαν με την κλιμάκωση της έντασης, με τους επενδυτές να στρέφονται στην ασφάλεια του χρυσού, του ελβετικού φράγκου και του ιαπωνικού γεν, ωστόσο δεν παρατηρούνται κινήσεις πανικού. Ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έφτασε να καταγράφει απώλειες 1%, σε χαμηλό τετραμήνου, όμως αυτή την ώρα η υποχώρηση περιορίζεται στο 0,6% περίπου, ενώ ο δείκτης Kospi της Ν. Κορέας κινείται 0,75% χαμηλότερα και ο Shanghai Composite σημειώνει οριακά ανοδική μεταβολή.

Ο υπουργός Οικονομικών της Νότιας Κορέας δήλωσε πως παρακολουθεί τις χρηματαγορές συνεχώς και θα παρέμβει εάν χρειαστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v