Σηκώνουν κεφάλι οι ανταγωνιστές του bitcoin

Κίνα και Κορέα αγοράζουν κι άλλα ψηφιακά νομίσματα, όπως το litecoin που έχει ενισχυθεί σχεδόν 1.400% φέτος. Οι αντίπαλοι του bitcoin στηρίζονται και από δικούς του επενδυτές, αφού κι αυτοί αναζητούν διαφοροποίηση.

Σηκώνουν κεφάλι οι ανταγωνιστές του bitcoin

Όσο οι επενδυτές εστιάζουν στο bitcoin και κάπως λιγότερο στο ethereum, ένας ελάχιστα γνωστός αντίπαλος έχει ενισχυθεί αθόρυβα σχεδόν 1.400% φέτος.

Το litecoin, το πέμπτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε όρους αξίας, βρέθηκε τη Δευτέρα στο ιστορικό υψηλό των 64,2 δολαρίων, τιμή που μεταφράζεται σε άνοδο 1.383% από την 1η Ιανουαρίου, οπότε διαπραγματευόταν στα 4,33 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Coinmarketcap.com.

Η τιμή υποχώρησε ελαφρώς την Τρίτη, λίγο άνω των 62 δολαρίων.

Τι είναι το litecoin και πού διαφοροποιείται από το bitcoin

Το litecoin είναι ένα κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε από τον Charlie Lee, πρώην εργαζόμενο της Google. Με κεφαλαιοποίηση αγοράς περίπου στα 3,28 δισ. δολάρια, είναι το πέμπτο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα μετά το ripple, το bitcoin cash, το ethereum και το bitcoin -το τελευταίο μετρά τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση αγοράς, στα 72,4 δισ. δολάρια.

Όπως και το bitcoin, το litecoin «τρέχει» με blockchain. Μία διαφορά του από το bitcoin είναι πως η προσφορά του litecoin είναι στα 84 εκατ., έναντι 21 εκατ. για το bitcoin. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 52,679,982 litecoin και 16,530,563 bitcoin.

Δεύτερη διαφορά, ότι οι συναλλαγές του litecoin παίρνουν λίγο παραπάνω από δύο λεπτά για να πραγματοποιηθούν, ενώ του bitcoin θέλουν περίπου 100 λεπτά.

Ο δημιουργός του litecoin εξήγησε πρόσφατα πως θεωρεί το κρυπτονόμισμα βασικό παίκτη στις πληρωμές, ενώ το bitcoin λειτουργεί περισσότερο ως αποθήκευση αξίας.

«Το bitcoin θα είναι πάντα ο χρυσός κανόνας, γιατί το bitcoin θα έχει το ισχυρότερο δίκτυο, το πιο ασφαλές, το περισσότερο χρήμα σε εξόρυξη», τόνισε ο Lee, επισημαίνοντας πως ως πιο ασφαλές, θα κοστίζει περισσότερο.

«Μια συναλλαγή litecoin θα κοστίζει λιγότερο. Επομένως το litecoin θα προσφέρει ένα niche, καθώς θα χρησιμοποιείται περισσότερο ως πληρωμή», πρόσθεσε ο δημιουργός του κρυπτονομίσματος, ο οποίος ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρότζεκτ το 2011.

Ο Lee βλέπει το νόμισμά του ως δεύτερο του bitcoin, παρομοιάζοντας το ένα με το ασήμι και το άλλο με τον χρυσό.

Τι κρύβεται πίσω από το ράλι

Το litecoin ωφελείται από το ευρύτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται τελευταία στα ψηφιακά νομίσματα. Το ethereum, το bitcoin και το ripple, όλα έχουν σημειώσει τεράστιες ανόδους φέτος.

Την Τρίτη το πρωί, το 36,9% των αγορών litecoin πραγματοποιήθηκαν σε κινεζικό γουάν και ένα 22,4% έγινε σε κορεατικό γουόν, σύμφωνα με το Cryptocompare. Στη Νότια Κορέα, οι αρχές αναζητούν τρόπους ρύθμισης των ψηφιακών νομισμάτων, πράγμα που τονώνει την αγορά.

Επιπλέον, σχεδόν ένα 18% των αγορών litecoin γίνονται σε bitcoin, κάτι που δείχνει ότι και οι υφιστάμενοι επενδυτές σε κρυπτονομίσματα αναζητούν διαφοροποίηση.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον

Νωρίτερα φέτος, η κοινότητα του litecoin ενεργοποίησε μια αναβάθμιση του συστήματος, γνωστή ως Witness ή SegWit. Αυτό ουσιαστικά αύξησε τις δυνατότητες του blockchain και ταυτόχρονα ενίσχυσε την ταχύτητα των συναλλαγών.

Πρόκειται για την ίδια διαδικασία που έγινε και για το bitcoin πριν από μερικές εβδομάδες. Πλέον, ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων περιμένει με ανυπομονησία κάτι που ονομάζεται Lightning Network, μια νέα τεχνολογία που έχει στόχο να καταστήσει τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα στιγμιαίες, αλλά και να ενσωματώσει τα διαφορετικά ψηφιακά νομίσματα.

Αν για παράδειγμα ένας επενδυτής θελήσει να ανταλλάξει σε μια στιγμή κάποια litecoin για bitcoin, το Lightning Network αυτό μπορεί να το υποστηρίξει.

Υπάρχει μια πληθώρα από τα λεγόμενα «alt-coins» στην αγορά, αλλά ο Lee δεν αναμένει να επιβιώσουν όλα αυτά. Όπως εκτιμά, το bitcoin και το litecoin θα είναι τα κύρια, αλλά το Lightning Network θα προσφέρει εύκολη πρόσβαση και σε άλλα νομίσματα, αν αυτό χρειαστούν οι χρήστες.

Ο ιδρυτής του litecoin εξήγησε πως με τη νέα αυτή τεχνολογία, οι επενδυτές δεν θα χρειάζεται να έχουν στην κατοχή τους όλα αυτά τα νομίσματα. Μπορούν να έχουν bitcoin ή litecoin και αν υπάρξει κάποια εφαρμογή που απαιτεί ethereum ή κάποιο άλλο νόμισμα, μπορούν εύκολα να μετατρέψουν αυτό που έχουν σε αυτό που χρειάζονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v