Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα απαγορεύει συναλλαγές σε bitcoin

Η ασιατική χώρα απαγορεύει το trading του κρυπτονομίσματος στις χρηματαγορές, αν και δεν έχει σχέδια για τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει ήδη δοκιμάσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα.

Η Κίνα απαγορεύει συναλλαγές σε bitcoin

Η Κίνα σχεδιάζει να απαγορεύσει το trading του bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων στις εγχώριες συναλλαγές, καταφέροντας δεύτερο πλήγμα στην αγορά κρυπτονομισμάτων, αξίας 150 δισ. δολαρίων, αφότου έθεσε εκτός νόμου τις λεγόμενες initial coin offerings την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg και οι οποίες γνωρίζουν την υπόθεση, η απαγόρευση θα ισχύει μόνο για το trading νομισμάτων σε χρηματαγορές. Οι αρχές δεν έχουν σχέδια για να σταματήσουν τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, διευκρίνισαν αυτά τα πρόσωπα.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες.

Το bitcoin κατέγραψε κατακόρυφη πτώση την Παρασκευή, αφότου το περιοδικό Caixin μετέδωσε τα σχέδια της ασιατικής χώρας για το κρυπτονόμισμα, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση εδώ και σχεδόν δύο μήνες.

Η Κίνα αντιστοιχεί περίπου στο 23% των συναλλαγών bitcoin και ταυτόχρονα είναι «πατρίδα» πολλών από τους μεγαλύτερους miners bitcoin στον κόσμο.

«Ο όγκος συναλλαγών οπωσδήποτε θα συρρικνωθεί», εκτίμησε ο Zhou Shuoji, ιδρυτικός εταίρος στην FBG Capital με έδρα στο Πεκίνο, η οποία επενδύει σε κρυπτονομίσματα. «Οι παλιοί χρήστες σίγουρα θα συνεχίσουν τις συναλλαγές, αλλά το όριο εισόδου για νέους χρήστες είναι αυτή τη στιγμή πολύ υψηλό. Αυτό σίγουρα θα επιβραδύνει την εξέλιξη των κρυπτονομισμάτων στην Κίνα», πρόσθεσε.

Παρότι το κίνητρο του Πεκίνου για αυτή την απαγόρευση είναι ασαφές, έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης καταστολής των χρηματοοικονομικών κινδύνων ενόψει ενός κρίσιμου ανασχηματισμού στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος τον επόμενο μήνα.

Το bitcoin έχει κάνει άλμα 600% σε όρους δολαρίου τον τελευταίο χρόνο, πυροδοτώντας ανησυχίες για φούσκα. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει κάνει δοκιμές ενός δικού της, πρωτότυπου κρυπτονομίσματος, πλησιάζοντας ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα εκδώσει ψηφιακό χρήμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v