Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Goldman Sachs δεν «βλέπει» βουτιά στην αγορά

Το ίδιο το γεγονός ότι οι επενδυτές φοβούνται μια διόρθωση, ακυρώνει τις ανησυχίες για ενός τύπου ευφορία που θα έδινε τέλος στην bull market, επισημαίνουν αναλυτές της τράπεζας. Εκτιμούν ότι το ανοδικό σερί θα συνεχιστεί.

Η Goldman Sachs δεν «βλέπει» βουτιά στην αγορά

Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες το χρηματιστήριο να κινηθεί πτωτικά στο άμεσο μέλλον, ουσιαστικά διότι οι επενδυτές ανησυχούν τόσο πολύ πως μια διόρθωση πλησιάζει, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs.

Το τελευταίο διάστημα είναι άφθονες οι συζητήσεις για πιθανή διόρθωση, πράγμα που βασίζεται τουλάχιστον σε ένα βαθμό στο γεγονός ότι έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που συνέβη αυτό. Ο S&P 500 έχει διανύσει 14 μήνες χωρίς πτώση 5% και 19 μήνες από την τελευταία πλήρη διόρθωση, δηλαδή υποχώρηση 10%.

Αναλυτές της τράπεζας, που έχουν εκφράσει φόβους σχετικά με τις αξίες στην αγορά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, πιστεύουν ότι το ανοδικό σερί θα συνεχιστεί.

Ένας από τους δύο παράγοντες που επικαλείται η εταιρία είναι πως οι επενδυτές αυτή τη στιγμή είναι φοβισμένοι, πράγμα που ακυρώνει τυχόν ανησυχίες για το είδος της ευφορίας που μπορεί να δώσει τέλος σε μια bull market.

«Οι επενδυτές σήμερα είναι σε μια κατάσταση μεταξύ σκεπτικισμού και οπτιμισμού», δήλωσε ο David Kostin, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής στην Goldman για τις αμερικανικές μετοχές, σε έκθεση προς τους πελάτες. «’’Βασανισμένοι ταύροι’’ είναι η καλύτερη περιγραφή για τη νοοτροπία των επενδυτών», σχολίασε.

Όπως επισημαίνει το CNBC, η άποψη του Kostin είναι ενδιαφέρουσα, διότι η πρόβλεψή του για το τέλος της χρονιάς είναι οι 2.400 μονάδες για τον S&P 500, δηλαδή υποχώρηση 2,5% από το κλείσιμο της Παρασκευής. Ο αναλυτής επικαλείται πολλούς λόγους για τους φόβους των επενδυτών, αλλά δεν θεωρεί πως αυτές οι αιτίες θα επιφέρουν μεγάλο sell-off. Μεταξύ των προβλημάτων είναι η παραπλανητικά χαμηλή μεταβλητότητα, οι παρατραβηγμένες αποτιμήσεις, η «γερασμένη» οικονομική ανάπτυξη, η σύσφιξη της πολιτικής της Fed, οι μειούμενες αποδόσεις των ομολόγων και η πολιτική αβεβαιότητα.

Ωστόσο, οι παράγοντες αυτοί σημαίνουν πως είναι χαμηλή η πιθανότητα να συμβεί μια διόρθωση, λόγω του υποτονικού αισθήματος στην αγορά και της ισχυρής καταναλωτικής δαπάνης, που αντιστοίχισε στο 69% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο.

Πάντως, οι μικροεπενδυτές είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην αγορά σε μια σειρά μέτωπα. Η πιο πρόσφατη έρευνα της ένωσης American Association of Individual Investors δείχνει αισιοδοξία μόλις σε ένα ποσοστό 29,3%, πολύ κάτω του μακροπρόθεσμου μέσου όρου του 38,5%. Οι «αρκούδες», από την άλλη, είναι στο 35,7%, άνω του ιστορικού μέσου όρου του 30,5%. «Ουδέτερο αίσθημα» παρουσιάζει ένα 35% των επενδυτών, τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες άνω του συνηθισμένου.

Οι επενδυτές που προσανατολίζονται μακροπρόθεσμα έχουν αποσύρει φέτος 81,1 δισ. από αμοιβαία κεφάλαια που βασίζονται σε μετοχές, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch. Στο μεταξύ, τα ETFs έχουν αντισταθμίσει με το παραπάνω αυτό το σύνολο, με εισροές ύψους 291,7 δισ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v