Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Γιούνκερ ανοίγει τα χαρτιά του για το μέλλον της Ευρώπης

Τις θέσεις του για το μέλλον της Ευρώπης και τις προκλήσεις της φετινής χρονιάς καταθέτει ο επικεφαλής της Κομισιόν. Παρακολουθήστε ζωντανά την ομιλία του Ζ. Κ. Γιούνκερ, στο Euro2day.gr.

Ο Γιούνκερ ανοίγει τα χαρτιά του για το μέλλον της Ευρώπης

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανοίγει τα χαρτιά του για την κατάσταση στην ΕΕ, στην καθιερωμένη φθινοπωρινή ομιλία του (State of the Union) ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Κομισιόν παρουσιάζει τα επιτεύγματα της χρονιάς που πέρασε και περιγράφει τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα. Παράλληλα σκιαγραφεί το πώς θα επιλύσει η Κομισιόν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φέτος, έπειτα από ένα ευρύ debate σε ολόκληρη την ήπειρο επάνω στο μέλλον της Ευρώπης, με πολίτες, με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με εθνικές κυβερνήσεις, τοπικές και περιφερειακές αρχές, αλλά και με την ευρύτερη κοινωνία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα εκφράσει στην ομιλία του τις προσωπικές του απόψεις επάνω στο μέλλον της περιοχής, καθώς και τις προτεραιότητές του για την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, μάλιστα, η Κομισιόν πρόκειται να πιέσει για πιο εξονυχιστική αξιολόγηση των κινεζικών και άλλων ξένων επενδύσεων, καθώς επιδιώκει μια πιο δυναμική εμπορική πολιτική, ως αντίδραση στις επικρίσεις πως το μπλοκ δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τις ίδιες τις εταιρίες του.

Στο μεταξύ, οι κινήσεις των Βρυξελλών παρακολουθούνται στενά από το Πεκίνο, το οποίο ανησυχεί για την εντεινόμενη πολιτική απόκρουση της Ευρώπης ενάντια στις κινεζικές επενδύσεις, σε ευαίσθητους τομείς της βιομηχανίας.

Ωστόσο ο Γιούνκερ, ο οποίος δηλώνει «υπέρ των διεθνών εμπορικών συμφωνιών αλλά όχι αφελής εμπορικός εταίρος», είναι πεπεισμένος πως χρειάζεται μια πιο δυναμική προσέγγιση για να κερδηθεί ξανά η ισχυρή στήριξη των Ευρωπαίων πολιτικών σε εμπορικές συμφωνίες.

Ο πρόεδρος πρόκειται να παρουσιάσει σχετικά μέτρα και παράλληλα να καλέσει την ΕΕ να δείξει πως είναι «ανοικτή στην επιχειρηματικότητα», με την προώθηση εμπορικών διαπραγματεύσεων με άλλες μεγάλες οικονομίες.

Πηγές που έχουν ενημερωθεί για τα σχέδια αυτά τόνισαν πως θα εστιάζουν στη βελτίωση του συντονισμού των εθνικών αρχών όταν αξιολογούν το αν εξαγωγές σε ευαίσθητες βιομηχανίες -όπως οι τομείς της ενέργειας και της υψηλής τεχνολογίας- εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια.

Το σχέδιο, που τιτλοφορείται «European enabling framework», θα προσφέρει στις χώρες το δικαίωμα να ζητούν την άποψη της Κομισιόν, σε περίπτωση που αισθανθούν πως μια εξαγορά εγείρει ανησυχίες διασυνοριακά ή πανευρωπαϊκά. Αν και η άποψη της Επιτροπής δεν θα είναι δεσμευτική, οι κυβερνήσεις θα αναμένεται να συμμορφωθούν ή να δηλώσουν τους λόγους σε αντίθετη περίπτωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v