Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Το παράθυρο ευκαιρίας της ΕΕ δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα

Να εκμεταλλευτεί η ΕΕ τον ούριο άνεμο ζήτησε ο επικεφαλής της Κομισιόν. Τάσσεται υπέρ υπουργού Οικονομικών της ΕΕ, αλλά κατά ενός κοινοβουλίου της Ευρωζώνης. «Αποκλείεται» στο προσεχές μέλλον η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Γιούνκερ: Το παράθυρο ευκαιρίας της ΕΕ δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα

«Εχουμε δύο επιλογές: είτε να ενωθούμε και να επικεντρωθούμε σε μια θετική ατζέντα, είτε να περάσουμε σε οπισθοχώρηση και ο καθένας στη γωνιά του. Εγώ είμαι υπέρ της ενότητας», τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν στην ομιλία του «State of the Union» στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι η οικονομία στη γηραιά ήπειρο αναπτύσσεται και δημιουργήθηκαν οκτώ εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί άνεργοι στην Ευρώπη.
Τώρα θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον ούριο άνεμο. Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας αλλά δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα. «Σε μερικά χρόνια από τώρα, θα αισθανθούμε απογοήτευση απ' όσα δεν κάναμε. Τώρα είναι η στιγμή να χτίσουμε μια πιο ενωμένη Ευρώπη».

Η ΕΕ είναι ανοικτή στο εμπόριο, αλλά θα πρέπει να παίρνουμε όσα δίνουμε, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Κομισιόν και έκανε μεταξύ άλλων λόγο για την προστασία των δεδομένων. Παρατηρούμε ότι οι παγκόσμιοι εταίροι προσπαθούν να συνάψουν συμφωνίες μαζί μας. «Ηδη συνάψαμε συμφωνία με τον Καναδά, έχουμε πολιτική συμφωνία με την Ιαπωνία».

Αλλά όπως είπε, «δεν είμαστε αφελείς υπέρμαχοι του φιλελευθερισμό, πρέπει να προστατεύουμε τα συμφέροντά μας, γι' αυτό προτείνουμε το Investment Screening». Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα ελέγχεται μια ξένη εταιρεία όταν πρόκειται να γίνει εξαγορά, για παράδειγμα, ενός στρατηγικού λιμανιού, μιας αμυντικής βιομηχανίας ή μιας εταιρείας υψηλής τεχνολογίας.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε ειδική αναφορά στο προσφυγικό, ξεκαθαρίζοντας ότι στην Ευρώπη «υπάρχει συλλογική ευθύνη για το θέμα». Όπως είπε, «με θλίβει που δεν βλέπω την ίδια αλληλεγγύη από τα κράτη-μέλη».

Το μέλλον της Ευρώπης

Θυμίζοντας ότι η Κομισιόν ήδη έχει υποβάλει πέντε σενάρια για το πώς θα πρέπει να είναι η Ευρώπη το 2025, τόνισε ότι είναι «ανάγκη να κερδίσουμε τις καρδιές και το μυαλό των Ευρωπαίων. Το μέλλον της Ευρώπης δεν πρέπει να υπαγορεύεται άνωθεν».

Κατά τον ίδιο, πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα και από τη συζήτηση να περάσουμε στην απόφαση. Όπως είπε, το δικό μου όραμα στηρίζεται σε τρεις αρχές: Ελευθερία, ισότητα και κράτος δικαίου. Ελευθερία να μπορεί να πει καθένας τη γνώμη του, ισοτιμία των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και των πολιτών.

Δεν μπορεί να υπάρχει εποπτεία για τις τράπεζες και να μην υπάρχει κοινή εποπτεία για τα εργασιακά δικαιώματα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το κράτος δικαίου, τόνισε ότι το κάθε μέλος πρέπει να σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Με αφορμή δε αυτή την τελευταία αρχή, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία αποκλείεται να μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο ορατό μέλλον. Κάλεσε μάλιστα τη χώρα να απελευθερώσει τους δημοσιογράφους (σ.σ. «Οι δημοσιογράφοι ανήκουν στην αίθουσα σύνταξης, όχι στη φυλακή. Έκκληση στην Τουρκία: αφήστε τους δημοσιογράφους μας ελεύθερους») και να σταματήσει να βρίζει ηγέτες της ΕΕ. «Η χώρα νομίζω ότι συνειδητά βάζει εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία», τόνισε.

Οι μεταρρυθμίσεις

O Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας για το «60 σενάριο» βελτίωσης της ΕΕ:

* Τάχθηκε υπέρ της λήψης αποφάσεων με ενισχυμένη πλειοψηφία αντί ομοφωνία για μια σειρά θεμάτων όπως φορολογικά (ΦΠΑ και φόρο χρηματιστηριακών συναλλαγών) αλλά και για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

* Δηλώνει υπέρ ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

* Υιοθέτησε την πρόταση για έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών που θα κινητοποιείται για την προώθηση θετικών μεταρρυθμίσεων και θα συντονίζει σε περιπτώσεις κρίσεων. Ζήτησε αυτό το καθήκον να το αναλάβει μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας αντιπρόεδρος, και να γίνει πρόεδρος του Eurogroup.

* «Δεν με συγκινεί ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της ευρωζώνης», ξεκαθάρισε στρεφόμενος ενάντια στην πρόταση Μακρόν.

* Υπεραμύνεται του σχεδιασμού για ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο.

* Υποστήριξε ότι πρέπει να επιστραφούν αρμοδιότητες στα κράτη-μέλη όπου αυτό είναι απαραίτητο, ώστε να ασχολείται η Κομισιόν με τα μεγάλα θέματα.

* Μίλησε για την ανάγκη, μελλοντικά, η θέση προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προέδρου της Κομισιόν να καλύπτεται από ένα πρόσωπο.

Όπως είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις 30 Μαρτίου η ΕΕ δεν θα έχει στις τάξεις της τη Μεγάλη Βρετανία. «Θα προχωρήσουμε, γιατί το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v