Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Σε χαμηλά 42 ετών η ανεργία

Επιδεινώνεται το βιοτικό επίπεδο των Βρετανών, καθώς η αύξηση μισθών παρέμεινε σταθερή στο 2,1% το τρίμηνο μέχρι και τον Ιούλιο, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο. Επειτα από προσαρμογή βάσει πληθωρισμού, οι αμοιβές υποχώρησαν 0,4%.

Βρετανία: Σε χαμηλά 42 ετών η ανεργία

Το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία είναι πλέον το χαμηλότερο εδώ και παραπάνω από τέσσερις δεκαετίες, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για να συντηρηθεί το βιοτικό επίπεδο των Βρετανών.

Ο βασικός μισθός αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,1% στη διάρκεια των τριών μηνών μέχρι και τον Ιούλιο, ποσοστό που διατηρήθηκε αμετάβλητο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και κάτω των προβλέψεων της αγοράς, όπως κατέδειξαν σημερινά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας ONS.

Ο μισθός υποχώρησε κατά 0,4% έπειτα από προσαρμογή βάσει του πληθωρισμού, ο οποίος διαμορφώνεται πλέον ελάχιστα κάτω του 3%.

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων η στερλίνα άρχισε να εμφανίζει πτώση έναντι του δολαρίου, αν και προηγούμενα ενισχυόταν σε σύγκριση με το αμερικανικό νόμισμα. Παράλληλα κατέγραψε πτώση έναντι του ευρώ για πρώτη φορά τις τελευταίες πέντε μέρες.

Τα στοιχεία για τις αμοιβές έρχονται σε ένα περιβάλλον ιστορικού χαμηλού για την ανεργία, αλλά και διευρυνόμενων ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό. Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε σε 4,3%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδά του από το 1975 και κάτω του στόχου ισορροπίας της Τράπεζας της Αγγλίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v