Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποβαθμίστηκε το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία

Οι βρετανικές αρχές υποβάθμισαν σήμερα το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική επίθεση από "κρίσιμο" σε "σοβαρό" καθώς σημειώθηκε πρόοδος στις έρευνες για τη βομβιστική επίθεση.

Υποβαθμίστηκε το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία

H βρετανική αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων υπόπτων για τη βομβιστική επίθεση στο μετρό του Λονδίνου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Xθες συνελήφθη ένας 18χρονος ενώ σήμερα η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη και δεύτερου άνδρα σε σχέση με την έρευνα για την επίθεση σε τρένο στο Λονδίνο.

«Στην παρούσα φάση, συνεχίζουμε να εξετάζουμε την πιθανότητα να μην ήταν μόνο ένα πρόσωπο υπεύθυνο για την επίθεση», δήλωσε χθες βράδυ σε συνέντευξη Τύπου ο Νιλ Μπάσου, αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας, μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Προτεραιότητά μας είναι (…) να αναγνωρίσουμε και να εντοπίσουμε και άλλους πιθανούς υπόπτους», πρόσθεσε.

Υποβαθμίστηκε το επίπεδο συναγερμού

Εν τω μεταξύ οι βρετανικές αρχές υποβάθμισαν σήμερα το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική επίθεση από "κρίσιμο" σε "σοβαρό" καθώς σημειώθηκε πρόοδος στις έρευνες για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή στον σταθμό Πάρσονς Γκριν του Λονδίνου, ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ.

"Μετά την επίθεση στο Πάρσονς Γκριν την Παρασκευή, η αστυνομία έχει κάνει καλή πρόοδο στη συνεχιζόμενη έρευνα" είπε η Ραντ, εξηγώντας ότι το Κέντρο Ανάλυσης Τρομοκρατίας αποφάσισε να υποβαθμίσει το επίπεδο της απειλής σε "σοβαρό".

Την Παρασκευή, οι αρχές είχαν αυξήσει το επίπεδο της απειλής στο "κρίσιμο", που σημαίνει ότι επίκειται μια επίθεση ενώ το "σοβαρό" σημαίνει ότι είναι "πολύ πιθανό" να σημειωθεί κάποια επίθεση.

Το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση –η πέμπτη μέσα σε έξι μήνες στη Βρετανία– σημειώθηκε την Παρασκευή σε βαγόνι συρμού του μετρό σε ώρα αιχμής, γύρω στις 10:20 ώρα Ελλάδας, στον σταθμό Πάρσονς Γκριν, που βρίσκεται σε μια πλούσια συνοικία του νοτιοδυτικού Λονδίνου. Την ευθύνη για την επίθεση, που πραγματοποιήθηκε με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό προκαλώντας 30 τραυματισμούς και η οποία χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική» από την αστυνομία, ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η σύλληψη του νεαρού άνδρα, την οποία η αστυνομία χαρακτήρισε «πολύ σημαντική», πραγματοποιήθηκε στη ζώνη αναχωρήσεων του λιμανιού του Ντόβερ, από το οποίο πραγματοποιείται η διέλευση στην άλλη πλευρά της Μάγχης.

Οδήγησε στη μερική εκκένωση του λιμανιού γύρω στις 13:40 ώρα Ελλάδας προκειμένου να «ερευνηθεί η περιοχή ως προληπτικό μέτρο». Η επιχείρηση αυτή επέτρεψε στην αστυνομία να κατασχέσει «διάφορα αντικείμενα», ενώ ο ύποπτος μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου, ανέφερε ο Μπάσου.

Σε μήνυμα που μεταδόθηκε τηλεοπτικά έπειτα από επείγουσα σύγκληση της κυβέρνησης, η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ υπογράμμισε χθες πως είναι «πολύ νωρίς» για να ειπωθεί αν ήταν γνωστός στις δυνάμεις της τάξης, όπως είχε γράψει την Παρασκευή στο τουίτερ ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλώντας την αντίδραση της βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Σε τηλεοπτικό βιντεοσκοπημένο μήνυμά της που μεταδόθηκε την Παρασκευή, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την ανάπτυξη στρατιωτών σε σημαντικά σημεία όπου δεν έχει πρόσβαση το κοινό, προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία αστυνομικών σε δημόσιους χώρους, κυρίως στις μεταφορές, σε πολυσύχναστα σημεία και σε τουριστικά αξιοθέατα.

 

Η Βρετανία έχει πληγεί τους τελευταίους μήνες από κύμα επιθέσεων που έχουν προκαλέσει 35 θανάτους την ίδια ώρα που πολλαπλασιάζονται οι τζιχαντιστικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι θέλει να συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση μια νέα συμφωνία ασφαλείας που θα επιτρέψει να συνεχιστεί η συνεργασία στον τομέα της μάχης κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας μετά το Brexit.

«Μια συμφωνία θα παρείχε τη νομική βάση προκειμένου να συνεχίσουμε τη συνεργασία στους τομείς της αστυνομίας, της ασφάλειας και της ποινικής δικαιοσύνης μετά την αποχώρησή μας από την ΕΕ», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από τη δημοσιοποίηση, τη Δευτέρα, ενός εγγράφου εργασίας για το θέμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v