Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες ετοιμάζονται για τα χειρότερα ενόψει Brexit

Οι επικεφαλής προετοιμάζονται για το χειρότερο και ελπίζουν για το καλύτερο. Δεν ξέρουν πόσο προσωπικό ή πόσο μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων θα μετακινηθεί, ενώ καθένας έχει τη δική του ιδέα για το ποια ευρωπαϊκή πόλη θα ωφεληθεί.

Οι τράπεζες ετοιμάζονται για τα χειρότερα ενόψει Brexit

Ενόσω η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να προωθήσει εκ νέου τη στρατηγική της για το Brexit, οι επικεφαλής των παγκόσμιων τραπεζών που συναντιούνται στο Singapore Summit σκιαγραφούν τα δικά τους σχέδια δράσης για την περίπτωση αποτυχίας της.

«Όλοι σχεδιάζουμε για το χειρότερο, αλλά ελπίζουμε για το καλύτερο», δήλωσε ο John McFarlane, πρόεδρος της Barclays, μιλώντας στο CNBC.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, John Cryan, συμφώνησε μιλώντας από το ίδιο event: «Όση περισσότερη σαφήνεια έχουμε, όσο πιο νωρίς, τόσο το καλύτερο. Αυτό είναι αυτονόητο. Αλλά πιστεύω ότι, απλά στη βάση του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, το σωστό είναι να σκεφτόμαστε το χειρότερο».

Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών κρατούν τα χείλη τους σφραγισμένα όσον αφορά στον ακριβή αριθμό των θέσεων εργασίας που προορίζονται για αποχώρηση από το Λονδίνο.

«Η αλήθεια είναι αυτή: δεν γνωρίζουμε. Αλλά δεν είναι μεγάλος αριθμός», ανέφερε ο McFarlane, εκτιμώντας πάνω κάτω 100 θέσεις εργασίας. «Η ΕΕ είναι περίπου το 10% της συνολικής μας τράπεζας και, επομένως, αν το μεταφέραμε όλο αυτό, τότε θα έπρεπε να μεταφέρουμε τον ισολογισμό. Ωστόσο, αν οι δραστηριότητες χονδρικής μπορούν να παραμείνουν στο Λονδίνο, δεν θα αναγκαστούμε να μεταφέρουμε τον ισολογισμό και άρα δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε πάρα πολλούς ανθρώπους», εξήγησε.

Ερωτηθείς για το αν είναι ρεαλιστικό το μισό προσωπικό της Deutsche Bank στο Λονδίνο να μεταφερθεί στη Φρανκφούρτη, όπως μεταδίδεται ευρέως από τα μέσα ενημέρωσης, ο Cryan απάντησε «όχι, δεν το νομίζω».

«Αυτές οι εκτιμήσεις είναι δύσκολο να μετρηθούν γιατί τα σενάρια μπορεί να είναι διαφορετικά», πρόσθεσε ο CEO. «Είμαστε σε πιο ευτυχή θέση, γιατί το κεφάλαιό μας και η τράπεζά μας είναι ήδη γερμανικά. Επομένως μπορούμε να ορίσουμε το Λονδίνο ως παράρτημα», ανέφερε.

Όσον αφορά στα logistics, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για τις μη ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η ιαπωνική MUFG που πρόσφατα επέλεξε το Άμστερνταμ ως ευρωπαϊκή βάση για τη λιανική τραπεζική.

Ο Nobuyuki Hirano, πρόεδρος της Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ και διευθύνων σύμβουλος της μητρικής Mitsubishi UFJ Financial Group, ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας στο Λονδίνο εξαιτίας αυτής της απόφασης, απάντησε: «Φυσικά θα υπάρξει κάποια μεταφορά ταλέντων -ιδιαίτερα πωλητών». Όπως πρόσθεσε, ο όμιλος μεταφέρει ένα μέρος της ομάδας πωλήσεων, όχι μόνο στο Άμστερνταμ, αλλά και στη Φρανκφούρτη.

«Πράγματι πιστεύω πως η Φρανκφούρτη θα ωφεληθεί περισσότερο. Πιστεύω πως θα είναι ο ξεκάθαρος νικητής σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κέντρα», εκτίμησε ο Cryan για τη γερμανική οικονομική πρωτεύουσα.

Ωστόσο δεν συμφωνούν όλα τα τραπεζικά στελέχη που παρευρίσκονται στην Singapore Summit.

Ο Jean Lemierre, πρόεδρος στην BNP Paribas, εκτιμά πως υπάρχει ακόμη πολλή «τραπεζική πίτα» στο Λονδίνο για να μοιραστεί.

«Αν οι διαπραγματεύσεις είναι τέτοιες, ώστε να υπάρξει νέα κατανομή πόρων σε ολόκληρη την ήπειρο, αυτοί θα πάνε σε διάφορα μέρη. Θα πάνε στη Φρανκφούρτη, στο Άμστερνταμ, στο Δουβλίνο και φυσικά στο Παρίσι. Και το Παρίσι είναι σε καλή θέση», ανέφερε.

Πάντως, σχολιάζοντας την πρόβλεψη του Lemierre για τη γαλλική πρωτεύουσα, ο Cryan τόνισε πως «μπορεί να είναι προκατειλημμένος».

Σε κάθε περίπτωση, οι επικεφαλής επικαλούνται την απώλεια των δικαιωμάτων passporting ή την εξάλειψη της ισοδυναμίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, ως αιτίες για το ότι οι τράπεζες προετοιμάζονται για το χειρότερο.

Από την άλλη ο McFarlane, ο οποίος ταυτόχρονα διατελεί πρόεδρος του σώματος της τραπεζικής βιομηχανίας, TheCityUK, έχει προσφέρει τη δική του λίστα προτάσεων απευθείας στην κυβέρνηση. «Έχουμε δώσει καλές συμβουλές επάνω στο τι είναι λογικό να μετακινηθεί, τι είναι λογικό να διατηρηθεί και ποιες από τις ξένες δραστηριότητες στο Λονδίνο είναι λογικό να διατηρηθούν και πώς πρέπει να γίνει αυτό», εξήγησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v