Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάφετ: «Τρελοί» όσοι είναι απαισιόδοξοι για τις ΗΠΑ

Ο Dow Jones σε 100 χρόνια θα είναι στο 1.000.000 μονάδες τουλάχιστον, προβλέπει ο δισεκατομμυριούχος. Το short selling στην Αμερική ήταν πάντα «παιχνίδι του χαμένου», οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις είναι ακόμα το καλύτερο στοίχημα.

Μπάφετ: «Τρελοί» όσοι είναι απαισιόδοξοι για τις ΗΠΑ

Η αβεβαιότητα για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τις αυξανόμενες αναταραχές στον κόσμο δεν έχει επηρεάσει την αισιοδοξία του Γουόρεν Μπάφετ για τις προοπτικές της χώρας μακροπρόθεσμα -ακόμη και για 100 χρόνια μετά, μεταδίδει το Reuters.

«Όποτε ακούω τον κόσμο να μιλάει πεσιμιστικά για αυτή τη χώρα, πιστεύω ότι είναι τρελοί», δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway.

Ο Μπάφετ απηύθυνε ομιλία σε event στη Νέα Υόρκη για τον εορτασμό της 100ής επετείου του περιοδικού Forbes, ενώ «φιλοξενείται» και σε εξώφυλλο τεύχους που απεικονίζει 100 από τα μεγαλύτερα εν ζωή «επιχειρηματικά μυαλά».

Ο δισεκατομμυριούχος προέβλεψε πως ο Dow Jones Industrial Average θα είναι «πάνω από ένα εκατομμύριο» σε 100 χρόνια, από τις 22.370,80 μονάδες στις οποίες έκλεισε χθες. Όπως σχολίασε, αυτό δεν είναι παράλογο, δεδομένου ότι ο δείκτης βρισκόταν περίπου στις 81 μονάδες πριν από έναν αιώνα.

Παραδέχθηκε, πάντως, πως ο ίδιος δεν θα είναι εδώ σε 100 χρόνια για να το δει: «Όταν ακούω ότι θα φτάσω στα 100 χρόνια, ενθουσιάζομαι. Είμαι 87», αστειεύτηκε.

Ο Μπάφετ πρόσθεσε πως οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις παραμένουν η καλύτερη επιλογή. Σημείωσε, επίσης, ότι από όταν το Forbes συνέταξε την πρώτη του λίστα των 400 πλουσιότερων Αμερικανών το 1982 -ο Μπάφετ ήταν καθαρής αξίας 250 εκατ. δολαρίων τότε-, περίπου 1.500 διαφορετικοί άνθρωποι έχουν περιληφθεί.

Ο επενδυτής εξήγησε πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: «Δεν βλέπετε καθόλου short sellers». Όπως σχολίασε, «έχουν περάσει 241 χρόνια από όταν ο Τόμας Τζέφερσον συνέταξε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Το short selling στην Αμερική έχει σταθεί "παιχνίδι του χαμένου". Προβλέπω πως θα συνεχίσει να είναι "παιχνίδι του χαμένου"».

Μεταξύ των κορυφαίων που περιλαμβάνει η λίστα του Forbes είναι ο Bill Gates, ο Jeff Bezos, ο Mark Zuckerberg και η Sheryl Sandberg, η Oprah Winfrey και οι τραγουδιστές Bono και Paul McCartney.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v