Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Οι διαδικτυακοί κολοσσοί πληρώνουν πολύ λίγους φόρους

Οι παραδοσιακές μεγάλες εταιρείες φορολογούνται με συντελεστή 23,2% κατά μέσο όρο, ενώ οι ψηφιακοί κολοσσοί δεν πληρώνουν πάνω από 10,1%, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης της Κομισιόν.

Κομισιόν: Οι διαδικτυακοί κολοσσοί πληρώνουν πολύ λίγους φόρους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει σε μια μεταρρύθμιση της φορολόγησης των ψηφιακών εταιρειών, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης που έχει δει το Reuters.

To προσχέδιο, το οποίο θα υιοθετηθεί την Πέμπτη, αναφέρει πως οι παραδοσιακές πολυεθνικές πληρώνουν υπερδιπλάσιους φόρους από τους ψηφιακούς ανταγωνιστές τους.

Οι παραδοσιακές μεγάλες εταιρείες φορολογούνται με συντελεστή 23,2% κατά μέσο όρο, ενώ οι ψηφιακοί κολοσσοί δεν πληρώνουν πάνω από 10,1%. Εν τω μεταξύ, όταν πουλάνε κατευθείαν σε πελάτες και όχι σε επιχειρήσεις, το ποσοστό αυτό υποχωρεί στο 8,9%, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν την τροποποίηση κανονισμών για να αυξήσουν τους φόρους σε διαδικτυακές πολυεθνικές όπως η Google και η Amazon.

Στο τραπέζι τέθηκε η τροποποίηση των διεθνών φορολογικών κανονισμών και την αλλαγή της έννοιας της «μόνιμης εγκατάστασης», ώστε οι διαδικτυακοί κολοσσοί να φορολογούνται εκεί που δημιουργούν αξία και όχι μόνο στις χώρες όπου βρίσκεται η φορολογική τους έδρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v