Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Toν Οκτώβριο ξεκινάει η συρρίκνωση του ισολογισμού

Για πρώτη φορά τα τελευταία εννιά χρόνια, η Fed θα αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό των $4,5 τρισ. Προβλέπει μια ακόμα αύξηση επιτοκίου φέτος. Μυστήριο ο χαμηλός πληθωρισμός λέει η Γέλεν. Βλέπει πιέσεις στην ανάπτυξη το γ' τρίμηνο λόγω των τυφώνων.

Fed: Toν Οκτώβριο ξεκινάει η συρρίκνωση του ισολογισμού

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την συρρίκνωση του ισολογισμού τον Οκτώβριο, ενώ κράτησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο 1 με 1,25%.

Σε μια ομόφωνη και αναμενόμενη απόφαση, η Fed ανέφερε ότι τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει την μείωση του ισολογισμού των 4,5 τρισ. δολαρίων κατά 10 δισ. δολάρια το μήνα. 

Με την κίνηση αυτή η Fed θα ξεκινήσει την σταδιακή αντιστροφή των τριών γύρων ποσοτικής χαλάρωσης στους οποίους προχώρησε από το 2008 ως το 2014. Το όριο της επανεπένδυσης των τίτλων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της Fed θα αυξάνεται κατά 10 δισ. δολάρια κάθε τρεις μήνες ως τα 50 δισ. δολάρια τον μήνα, μέχρι ο ισολογισμός να συρρικνωθεί κατά 1 τρισ. δολάρια τα επόμενα χρόνια. 

Με βάση τις εκτιμήσεις των μελών της Fed, η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μια ακόμα αύξηση επιτοκίου μέσα στη φετινή χρονιά, σε τρεις αυξήσεις το 2018, δύο το 2019 και μια το 2020. 

«Η αγορά εργασίας συνεχίζει να ενισχύεται, η οικονομία δραστηριότητα αυξάνεται με μέτριο ρυθμό τη φετινή χρονιά» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Την ίδια στιγμή, τονίζεται ότι τα ρίσκα για το οικονομικό outlook παραμένουν ισορροπημένα, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει υπό στενή παρακολούθηση.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και την ανεργία για το 2018 και έπειτα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες. Το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμό 2,4% φέτος, 2,1% την επόμενη χρονιά και 2% το 2019. Το ποσοστό της ανεργίας θα παραμείνει στο 4,3% φέτος, προτού υποχωρήσει στο 4,1% την επόμενη χρονιά.

Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα μείνει κάτω από το στόχο του 2% της Fed ως και το 2018, προτού τον επιτύχει το 2019.

Γέλεν: Μυστήριο ο χαμηλός πληθωρισμός 

Η αμερικάνικη οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια, αλλά οι επιπτώσεις από τους τυφώνες θα πιέσουν καθοδικά την ανάπτυξη του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, υποστήριξε η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν.

Η ίδια σημείωσε ωστόσο πως οι τυφώνες δεν προβλέπεται να αλλάξουν την πορεία της οικονομίας μεσοπρόθεσμα.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η κα. Γέλεν υποστήριξε ότι αποτελεί μυστήριο το γεγονός ότι παρέμεινε κάτω από το στόχο τη φετινή χρονιά. Η κατανόηση μας για τις δυνάμεις που κινούν τον πληθωρισμό είναι ατελής, παραδέχθηκε. 

«Αναγνωρίζω, και αυτό είναι σημαντικό, πως ο πληθωρισμός κινείται κάτω από τον στόχο του 2% για αρκετά χρόνια και αυτό είναι μια ανησυχία, ειδικά αν μεταφραζόταν σε χαμηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Για κάποια χρόνια, υπήρχαν εύλογοι λόγοι για αυτή την απόκλιση και περιλάμβαναν την αδυναμία στην αγορά εργασίας, που εκτιμώ πως σε μεγάλο βαθμό δεν υπάρχει πια. Περιλάμβαναν τις πολύ μεγάλες μειώσεις στις τιμές της ενέργειας και μια μεγάλη ανατίμηση του δολαρίου που μείωσε τις τιμές εισαγωγών στα μέσα του 2014. Αυτή τη χρονιά η απόκλιση από το 2%, χωρίς να υπάρχει κανένας από τους παραπάνω αποτελούν μυστήριο. Και δεν θα πω πως η Επιτροπή κατανοεί πλήρως ποια είναι τα αίτια για αυτό» δήλωσε η κα. Γέλεν.

Η επικεφαλής της Fed πρόσθεσε πως αν συνεχιστεί η απόκλιση από το στόχο, η κεντρική τράπεζα θα προσαρμόσει την νομισματική πολιτική της. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v