Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί μπορεί να δούμε κυβέρνηση Μέρκελ το... 2018

Την επομένη των γερμανικών εκλογών ένας ή πολλοί γύροι διαπραγματεύσεων περιμένουν την Άνγκελα Μέρκελ. Το κόμμα της θα χρειαστεί εταίρους για να κυβερνήσει, αλλά καμία επιλογή δεν είναι «εύκολη».

Γιατί μπορεί να δούμε κυβέρνηση Μέρκελ το... 2018

Για πολλούς, οι γερμανικές εκλογές είναι τελειωμένη υπόθεση: η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα κερδίσει και η Γερμανία θα γίνει άγκυρα σταθερότητας για άλλα τέσσερα χρόνια.

Όμως τα προβλήματα κρύβονται στις λεπτομέρειες. Η ηγέτιδα θα χρειαστεί έναν ή δύο κυβερνητικούς εταίρους και καμία εναλλακτική δεν φαίνεται εύκολη. Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν πως μπορεί να πάρει μέχρι και 100 ημέρες για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Επισήμως η Μέρκελ δεν έχει προτίμηση, αν και το κόμμα της έχει μακρά παράδοση στη συνεργασία με το φιλελεύθερο κόμμα Ελευθερίας (FDP). Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα δύο κόμματα θα έχουν αρκετές ψήφους για να σχηματίσουν συνασπισμό.

Ωστόσο, οι Πράσινοι θα χρειαστεί να προστεθούν στη συμμαχία -ένα σχήμα που οι Γερμανοί αποκαλούν συνασπισμό Τζαμάϊκα λόγω των χρωμάτων των κομμάτων. Αυτές οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να είναι επεισοδιακές, καθώς το FDP και οι Πράσινοι «ρίχνουν λάσπη» ο ένας στον άλλο σε όλη τη διάρκεια της καμπάνιας.

Σε περίπτωση που αυτές οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν, τελευταία εναλλακτική θα είναι ο μεγάλος συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες. Αυτές οι συζητήσεις, όμως, προϋποθέτουν ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κόμματος του Μάρτιν Σουλτζ, όπως έχει υποσχεθεί ο ηγέτης του SPD.

Κατά συνέπεια, η επόμενη γερμανική κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί στις αρχές του 2018, επισημαίνει το CNBC.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v