Τι θα γίνει από Δευτέρα με τον Σόιμπλε;

Όλοι οι πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ συμφωνούν πως ήταν λάθος να αφεθεί το Υπ. Οικονομικών σε ένα μέλος του κόμματός της. Πάντως η πρόταση να οριστεί πρόεδρος του κοινοβουλίου δεν φαίνεται ότι θα ικανοποιήσει τον Β. Σόιμπλε.

Τι θα γίνει από Δευτέρα με τον Σόιμπλε;

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έλαβε ένα ανεπιθύμητο δώρο γενεθλίων αυτή την εβδομάδα, με τη συζήτηση για το μέλλον του ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας να γίνεται την ίδια μέρα που κλείνει τα 75 του χρόνια.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) της Γερμανίας -πιθανός κυβερνητικός εταίρος με τους Χριστιανοδημοκράτες του Σόιμπλε (CDU) μετά τις γενικές εκλογές της Κυριακής- έχουν δηλώσει ότι θα θέλουν θα πάρουν την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών, σε περίπτωση που συμμετάσχουν στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση.

Παραδοσιακά, ένας μικρότερος εταίρος στη Γερμανία επιλέγει το υπουργείο που επιθυμεί. Συνήθως ήταν το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς είναι πολύ δημοφιλές βάσει των αρμοδιοτήτων του και, επομένως, θεωρείται καλό για το κόμμα.

Ωστόσο, το FDP, το SPD (οι σοσιαλδημοκράτες) και οι Πράσινοι, όλοι φαίνεται πως έχουν αλλάξει σκεπτικό, επισημαίνει το CNBC. Υπάρχει μια γενική συναίνεση πως ήταν λάθος να αφεθεί το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών σε ένα μέλος του CDU.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, αλλά και οι μετέπειτα διαπραγματεύσεις της Άνγκελα Μέρκελ για το συνασπισμό, θα καθορίσουν, επομένως, το αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει στο πόστο του για άλλα τέσσερα χρόνια.

Η δημοτικότητα του Γερμανού πολιτικού είναι μεταξύ των υψηλοτέρων: πρόσφατη έρευνα του ARD, του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού, κατέδειξε πως είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γερμανία, μετά την Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Μία εναλλακτική που ήδη συζητείται στο Βερολίνο, είναι να οριστεί πρόεδρος του κοινοβουλίου -ένας κυρίως τυπικός ρόλος, αλλά σημαντικός για τον πολιτικό διάλογο.

Πάντως, ο ίδιος ο Σόιμπλε φαίνεται να ελπίζει σε διαφορετική έκβαση. Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, «δείχνει φρέσκος σα μαργαρίτα παρά τα 75 του χρόνια και είναι ακόμη γεμάτος πολιτική ενέργεια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v