Το προφίλ και οι θέσεις των «μονομάχων» της Κυριακής

Η πραγματική κούρσα στις γερμανικές εκλογές είναι αυτή για την τρίτη θέση. Ποιοι όμως είναι οι αντίπαλοι της Άνγκελα Μέρκελ και πώς οι θέσεις τους θα διαμορφώσουν την πολιτική κατεύθυνση της Γερμανίας την επόμενη τετραετία;

Το προφίλ και οι θέσεις των «μονομάχων» της Κυριακής

Με τις γερμανικές εκλογές να έχουν πλέον φτάσει, η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται σχεδόν σίγουρο ότι θα εξασφαλίσει τέταρτη θητεία ως ηγέτιδα της μεγαλύτερης χώρας της Ευρώπης. Όμως ποιοι είναι οι αντίπαλοι των Χριστιανοδημοκρατών και πώς θα μπορούσαν οι επιδόσεις τους στις κάλπες να διαμορφώσουν το μέλλον της Γερμανίας;

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο CDU της Μέρκελ προβάδισμα 15 έως 20 μονάδων, ενώ οι bookies δίνουν πιθανότητα 90% σε νίκη της καγκελαρίου την Κυριακή.

Έπειτα από μια δραματική εκλογική χρονιά στην Ευρώπη -βλ. Γαλλία, Ολλανδία, Βρετανία- σχολιαστές και αναλυτές έχουν χαρακτηρίσει «βαρετές» τις γερμανικές κάλπες, με ελάχιστες πιθανότητες ανατάραξης.

Ωστόσο, αν και το CDU αναμένει σχεδόν βέβαιη νίκη, είναι απίθανο να σχηματίσει κυβέρνηση από μόνο του -κάτι που έχει συμβεί στη Γερμανία μόνο μία φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με στήριξη περίπου στο 40%, θα χρειαστεί να συμμαχήσει με κάποιο άλλο κόμμα, σχηματίζοντας κυβερνητικό συνασπισμό.

Αυτό σημαίνει πως οποιοδήποτε ενώσει τις δυνάμεις του με την Άνγκελα Μέρκελ, θα μπορεί να καθορίσει την πολιτική κατεύθυνση της Γερμανίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, περιλαμβανομένων και ζητημάτων της ΕΕ, του προσφυγικού και της κοινωνικής ανισότητας.

Αυτή τη στιγμή, τέσσερα από τα κύρια κόμματα λαμβάνουν στις δημοσκοπήσεις λιγότερο από 10%, κάτι που σημαίνει πως η πραγματική κούρσα είναι εκείνη για την τρίτη θέση.

Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU)

Θέσεις: Το CDU είναι το μεγάλο κόμμα της κεντροδεξιάς στη γερμανική πολιτική. Σε αυτές τις εκλογές έχει υποσχεθεί μειώσεις στη φορολογία, υποχώρηση της ανεργίας κάτω του 3% και άνοδο στα γονεϊκά προνόμια.

Στο κοινωνικό μέτωπο, το κόμμα επιθυμεί να προσλάβει 15.000 αστυνομικούς και να χορηγήσει διπλή υπηκοότητα σε μετανάστες πρώτης γενιάς και στα παιδιά τους. Ευνοεί τους μετανάστες με δεξιότητες, ωστόσο πιστεύει πως οι πρόσφυγες με δικαίωμα παραμονής στη Γερμανία θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν στην οικονομία.

Ηγέτιδα: Άνγκελα Μέρκελ, ηγέτιδα του κόμματος από το 2000 και της χώρας από το 2005. Βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο αξιόπιστων ηγετών στον κόσμο και είναι δημοφιλής σε όλο τον πλανήτη. Είναι γνωστή ως η «καγκελάριος της μετανάστευσης», διότι άνοιξε τα σύνορα της χώρας της στους πρόσφυγες το 2015, πυροδοτώντας την αντίδραση του αδελφού βαυαρικού κόμματος.

Πιθανές επιδόσεις: Εξαιρετικές, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στο μπλοκ CDU/CSU περίπου 40%. Ο Ιρλανδός bookmaker Paddy Power δίνει στη Μέρκελ πιθανότητα 98% να διατηρήσει την καγκελαρία, δίνοντας παράλληλα πιθανότητα 99% σε νίκη των περισσότερων εδρών από το μπλοκ CDU/CSU.

Πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι: Το FDP, το SPD, ίσως και οι Πράσινοι.

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD)

Θέσεις: Το κεντροαριστερό SPD είναι το κύριο κόμμα αντιπολίτευσης στη Γερμανία και συμμετέχει στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό με το CDU/CSU από το 2013.

Προεκλογικά εστίασε στην κοινωνική αδικία. Δεσμεύθηκε για υψηλότερη φορολογία για τους πλούσιους, για επέκταση της ελεύθερης εκπαίδευσης και για διοχέτευση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις υποδομής.

Το κόμμα είναι απόλυτα φιλοευρωπαϊκό και επιθυμεί παγίωση πιο εκτεταμένης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με τη χρήση κοινών δημοσιονομικών πολιτικών και ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Η μετανάστευση επίσης περιλαμβάνεται στην ατζέντα του SPD, το οποίο έχει καλέσει τις διστακτικές ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν τις προσπάθειες επίλυσης της μεταναστευτικής κρίσης.

Ηγέτης: Μάρτιν Σουλτζ, πρώην πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, που εκλέχθηκε πρόεδρος του κόμματός του το Μάρτιο.

Πιθανές επιδόσεις: Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερά τη δεύτερη θέση στο SPD, με στήριξη στο 22%.

Πιθανοί εταίροι: Το CDU/CSU, αν και ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από το κόμμα έχει αποκλείσει έναν ακόμη μεγάλο συνασπισμό. Άλλοι πιθανοί εταίροι είναι οι Πράσινοι, πιθανώς και το Αριστερό κόμμα.

Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP)

Θέσεις: Το φιλικό στο επιχειρείν και φιλελεύθερο FDP έχει υποσχεθεί να περικόψει τους φόρους κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2021. Έχει δεσμευθεί να κρατήσει σκληρότερη στάση στο θέμα της μετανάστευσης και έχει προτείνει σύστημα βαθμολογίας βάσει προσόντων για μετανάστες με δεξιότητες.

Το FDP είναι πιστά φιλοευρωπαϊκό, ωστόσο ο ηγέτης του, Christian Lindner, θα προτιμούσε μια ένωση «πολλών ταχυτήτων», που θα επέτρεπε στη Γερμανία να βαθύνει τους δεσμούς με άλλα μέλη χωρίς να μπλοκάρεται η διαδικασία από άλλες χώρες.

Ο Lindner ανέφερε πρόσφατα πως θα πρέπει να χορηγηθεί ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα και η χώρα να αναγκαστεί προσωρινά να βγει από την ευρωζώνη. Επιπλέον είναι κατά μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων ο κοινός υπουργός Οικονομικών και ένας κοινός προϋπολογισμός.

Ηγέτης: Ο Lindner, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο 38χρονος έχει οδηγήσει μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη του κόμματος μετά την ήττα του 2013, όταν το FDP δεν πήρε ούτε 5% στις εκλογές και έμεινε εκτός της Bundestag για πρώτη φορά από το 1949.

Τον Lindner συνήθως τον συγκρίνουν με το Γάλλο Εμανουέλ Μακρόν και τον Καναδό Τζάστιν Τριντό.

Πιθανές επιδόσεις: Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα 9%, ποσοστό που είναι αρκετό για να επιστρέψει στη βουλή. Γερμανοί βουλευτές τονίζουν πως θα μπορούσε να σχηματίσει συνασπισμό με το CDU, αν τα πάει πολύ καλά.

Προτιμώμενοι εταίροι: Το CDU/CSU, οι Greens, το SPD

Πράσινοι

Θέσεις: Το περιβάλλον παραμένει ο κορμός της πλατφόρμας των Πρασίνων, οι οποίοι ζητούν περισσότερους πόρους για την ανανεώσιμη ενέργεια και σταδιακή εξάλειψη της πυρηνικής ενέργειας. Το κόμμα υποστηρίζει σθεναρά την ΕΕ και είναι υπέρ της βαθύτερης ολοκλήρωσης και μιας πιο φιλελεύθερης προσφυγικής πολιτικής.

Ηγέτες: Ο Cem Özdemir και η Katrin Göring-Eckardt έχουν την ηγεσία των Πρασίνων από κοινού, στο πλαίσιο της πολιτικής «ένας άνδρας/μια γυναίκα» του κόμματος όσον αφορά στις κορυφαίες στελεχικές θέσεις.

Ο Özdemir είναι γιος Τούρκων οικονομικών μεταναστών και ήταν ο πρώτος πολιτικός τουρκικής καταγωγής που εισήλθε στην mainstream πολιτική της Γερμανίας. Είναι σκληρός επικριτής του Ερντογάν. Η Göring-Eckardt είναι στην Bundestag από το 1998.

Πιθανές επιδόσεις: Οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν τους Πρασίνους στο 8%.

Προτιμώμενοι εταίροι: CDU/CSU, FDP, SPD, Αριστερά

Αριστερά

Θέσεις: Το πιο αριστερό κόμμα της Γερμανίας έχει τις ρίζες του στο κόμμα που ηγούνταν στην Ανατολική Γερμανία. Είναι αντινατοϊκό, φιλικό προς τη Ρωσία και έχει επιχειρηματολογήσει υπέρ μιας δραματικής αναδιοργάνωσης στην ΕΕ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κόμμα στην άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος σε σχέση με το CDU. Σκοπεύει να αυξήσει τους φόρους των πλουσίων, να δώσει τέλος στους χαμηλούς μισθούς και γενικώς να εντείνει τον κρατικό έλεγχο της οικονομίας.

Ηγέτες: Έπειτα από μια εμφανώς σκληρή εσωτερική μάχη, η Sahra Wagenknecht και ο Dietmar Bartsch επιλέχθηκαν ως υποψήφιοι για την καγκελαρία το Δεκέμβριο. Οι ηγέτες επιδιώκουν να επιτύχουν παρόμοιες επιδόσεις με τον Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών στις βρετανικές εκλογές του Ιουνίου.

Πιθανές επιδόσεις: Το κόμμα δείχνει σε πορεία προς ένα 10%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Το ποσοστό θα το καταστήσει τέταρτο μεγαλύτερο κόμμα στην Bundestag.

Προτιμώμενοι εταίροι: Το SPD, οι Πράσινοι

Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)

Πολιτική στάση: Το κόμμα ιδρύθηκε το 2013 για να αντιπαλέψει το ευρώ και έχει από τότε μετατοπιστεί πιο κοντά στην άκρα δεξιά, υιοθετώντας μια επιθετική αντιισλαμική και αντιμεταναστευτική στάση.

Επιθυμεί να κλείσει τα σύνολο της ΕΕ και να ενθαρρύνει τους ξένους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ήταν το μοναδικό γερμανικό κόμμα που χαιρέτισε την απόφαση των Βρετανών για Brexit και την εκλογή Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν και οι οικονομικές πολιτικές του δείχνουν ασαφείς, το AfD φαίνεται πως έχει υιοθετήσει μια παραδοσιακή δεξιά πλατφόρμα. Είναι αντίθετο στις κρατικές επιδοτήσεις και στην υψηλή φορολογία, αλλά έχει υποστηρίξει γενναιόδωρα κοινωνικά προνόμια για οικογένειες.

Ηγέτες: Οι Alice Weidel και Alexander Gauland ανέλαβαν από κοινού τα ηνία του κόμματος τον Απρίλιο, αφότου επικράτησαν της Frauke Petry, μιας δεσπόζουσας φιγούρας που προσπαθούσε να μετατρέψει το AfD σε πιο mainstream κόμμα. Η Weidel είναι πρώην επενδυτική τραπεζίτης στην Goldman Sachs και στην Allianz Global Investors Europe.

Πιθανές επιδόσεις: Καθώς ιδρύθηκε μόλις τέσσερις μήνες πριν τις προηγούμενες εκλογές το 2013, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα θα μπορούσε να κερδίσει έδρες στην Bundestag για πρώτη φορά. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν στήριξη σχεδόν 10%, δηλαδή αρκετή για να γίνει τρίτο κόμμα στη Βουλή.

Προτιμώμενοι εταίροι: Κανένας, τα άλλα κόμματα έχουν αποκλείσει κάποιον συνασπισμό με το AfD.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v