Mεταβατική περίοδο δύο ετών για το Brexit θέλει η Μέι

To Hνωμένο Βασίλειο θα τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή του στην Ε.Ε., διαβεβαίωσε η Τερέζα Μέι. Προανήγγειλε σύστημα εγγραφής για τους μετανάστες από τα κράτη μέλη. Πρότεινε εμπορική συμφωνία χωρίς δασμούς.

Mεταβατική περίοδο δύο ετών για το Brexit θέλει η Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, επιβεβαίωσε σε σημερινή της ομιλία στη Φλωρεντία ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει μια μεταβατική περίοδο δύο ετών μετά την επίτευξη της συμφωνίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η κα. Μέι τόνισε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ η συμμετοχή της χώρας στην ενιαία αγορά, ενώ παραδέχθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να πληρώσει ένα ποσό για να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έγιναν όσο ήταν μέλος της Ε.Ε.«Δεν θέλω οι εταίροι μας να φοβούνται ότι θα χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερο ή να λάβουν λιγότερο για το υπόλοιπο του υφιστάμενου προϋπολογισμού, ως αποτέλεσμα της απόφασης μας να φύγουμε» σημείωσε σύμφωνα με το Reuters η κα. Μέι. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έκανε την περίοδο που ήταν μέλος» πρόσθεσε. 

Η ίδια ανέφερε επίσης πως μετά το 2019, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, οι μετανάστες από την Ε.Ε. θα πρέπει να εγγράφονται σε ένα μητρώο. «Κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής, οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα υπάρχει ένα σύστημα εγγραφής, μια ουσιαστική προετοιμασία για το νέο καθεστώς» σημείωσε η κα. Μέι. 

Στην ομιλία της, η κα. Μέι προειδοποίησε πως μια αποτυχία να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια συμφωνία θα είναι ένα «ζημιογόνο πλήγμα» για το μέλλον της Ευρώπης.

Σε ότι αφορά το εμπόριο, η κα. Μέι υποστήριξε πως οι δύο πλευρές μπορούν να τα πάνε «πολύ καλύτερα» από την υιοθέτηση των υφιστάμενων μοντέλων, λέγοντας πως δεν υπάρχει ανάγκη για την επιβολή δασμών από τη στιγμή που σήμερα δεν υπάρχουν καθόλου.

Mπαρνιέ: «Eποικοδομητική» η ομιλία Μέι 

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ χαιρέτισε την ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για «εποικοδομητικό πνεύμα», αλλά τόνισε ότι θα ήθελε περισσότερη σαφήνεια.

«Η ομιλία δείχνει μια βούληση να προχωρήσουμε προς τα μπρος» σημείωσε ο κ. Μπαρνιέ. «Οι δηλώσεις της πρωθυπουργού είναι ένα βήμα προς τα μπρος, αλλά πρέπει τώρα να μεταφραστούν σε μια πιο συγκεκριμένη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου» πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Μπαρνιέ επισήμανε ότι η κα. Μέι δεν αναφέρθηκε στις μελλοντικές σχέσεις της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία.

O ίδιος ανέφερε ακόμα πως θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση της υπόσχεσης που έδωσε η κα. Μέι ότι καμία χώρα της Ε.Ε. δεν θα αναγκαστεί να πληρώσει περισσότερα στον κοινοτικό προϋπολογισμό λόγω του Brexit.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις συγκεκριμένες συνέπειες αυτής της υπόσχεσης» σημείωσε, λέγοντας πως τα κράτη μέλη θα αξιολογήσουν αν η υπόσχεση καλύπτει όλες τις δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθεσε επίσης πως η πρόταση της κα. Μέι για μια μεταβατική περίοδο δύο ετών μπορεί να συζητηθεί μόλις υπάρξει συμφωνία για τις όρους του διαζυγίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v