Μάχη στη Γερμανία για τους αναποφάσιστους

Όχι μόνο ο Μάρτιν Σουλτς, αλλά και η Άγκελα Μέρκελ πιστεύει πως οι εκλογές δεν έχουν κριθεί. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κομμάτων οι πολίτες που δεν έχουν αποφασίσει. Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Μάχη στη Γερμανία για τους αναποφάσιστους

Ακόμη και σήμερα, μια ημέρα πριν από τις εκλογές, πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη Γερμανία προεκλογικές εκδηλώσεις. Τα κόμματα αξιοποιούν την τελευταία ευκαιρία για να κερδίσουν την ψήφο εκείνων των αναποφάσιστων πολιτών, οι οποίοι έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν, αλλά ακόμη δεν ξέρουν ποιό κόμμα θα επιλέξουν. Σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα, ο αριθμός τους ξεπερνά το ένα τρίτο του συνόλου των ψηφοφόρων.

Οι προσπάθειες των μεγάλωνκομμάτων

«Οι εκλογές δεν έχουν κριθεί» επεσήμανε χθες η καγκελάριος και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας με αυτό τον τρόπο τους οπαδούς του κόμματος να μην εφησυχάζουν, μόνο και μόνο γιατί οι δημοσκοπήσεις τους βλέπουν πρώτο κόμμα με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 34% και 36%.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη που έχασε σε τμήμα των ψηφοφόρων της εξαιτίας της στάσης που τήρησε στο προσφυγικό, η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής σε προεκλογική εκδήλωση στο Μόναχο, πως «αυτό που συνέβη το 2015, δεν πρέπει να επαναληφθεί και δεν θα επαναληφθεί

Στους αναποφάσιστους επενδύει και ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς. Παρ' ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο SPD ένα 21% με 22%, ο ίδιος δηλώνει πως «όλα είναι πιθανά». Με σκληρές επιθέσεις στο δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία και έντονη κριτική στην Άγκελα Μέρκελ, ο Μ. Σουλτς προσπαθεί να κινητοποιήσει τους οπαδούς του. Όπως ενδεικτικά τόνισε σε προεκλογική εκδήλωση χθες το βράδυ στο Βερολίνο «τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα πρέπει να γίνουν χρόνια στασιμότητας και ληθαργίας.» Η Γερμανία έχει, σύμφωνα με το σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, ανάγκη από έναν καγκελάριο που έχει το θάρρος να χαράξει το μέλλον της χώρας.

Τα ποσοστά των άλλων κομμάτων

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων, σύμφωνα με τις νεότερες δημοσκοπήσεις, η Εναλλακτική για τη Γερμανία μπορεί να υπολογίζει μεταξύ 11% και 13% των ψήφων, το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) μεταξύ 8,5% και 11%, οι Φιλελεύθεροι μεταξύ 9% και 10% και τέλος οι Πράσινοι μεταξύ 7% και 8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v