Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Γερμανία αντιμέτωπη με την εποχή της… Τζαμάικα

Δύσκολη εξίσωση ο σχηματισμός κυβέρνησης τριών κομμάτων. Οι απώλειες Μέρκελ, η κατάρρευση του SPD και η άνοδος της ακροδεξιάς διαμορφώνουν νέα δεδομένα. Τα μηνύματα που έστειλαν οι Γερμανοί ψηφοφόροι και οι πιθανές εκπλήξεις στην πορεία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η Γερμανία αντιμέτωπη με την εποχή της… Τζαμάικα

Ένα νέο πολιτικό τοπίο ανέδειξαν οι χθεσινές γερμανικές εκλογές. Η νίκη της Μέρκελ, με ποσοστά σημαντικά χαμηλότερα των προβλέψεων, η βαριά ήττα του SPD, που εμφάνισε τα χαμηλότερα ποσοστά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και η κατάκτηση της τρίτης θέσης από το AfD, ανακάτεψαν την τράπουλα.

Υπό το βάρος της ήττας, το SPD έσπευσε γρήγορα να πάρει θέση αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, FDP και Πράσινοι εμφανίζονται λίγο διστακτικοί στο να προχωρήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης με την Άνγκελα Μέρκελ, όπως τουλάχιστον φάνηκε στις πρώτες δηλώσεις των ηγετών τους στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραδοσιακά ακολουθεί μετά το κλείσιμο της κάλπης. Αυτό φυσικά δεν είναι άσχετο με το γεγονός πως ο συνασπισμός «Τζαμάικα» έχει ως τώρα κυβερνήσει μόνο σε ένα γερμανικό κρατίδιο.

Αμφότεροι άλλωστε οι υποψήφιοι εταίροι της Μέρκελ ξέρουν μια πικρή αλήθεια που διδάσκει η ιστορία: η συγκυβέρνηση με την καγκελάριο έρχεται με βαρύ τίμημα, που δεν είναι άλλο από τη σχεδόν βέβαιη απώλεια εδρών στην επόμενη εκλογική διαδικασία.

Χαρακτηριστικό της δυσκολίας που παρουσιάζει το εγχείρημα του σχηματισμού μιας κυβέρνησης «Τζαμάικα» είναι το γεγονός πως η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλησε να βάλει οριστικό τέλος στο σενάριο ενός νέου «μεγάλου συνασπισμού», παρά τις δηλώσεις Σουλτς που προηγήθηκαν, σημειώνοντας στη συνέντευξη που έδωσαν οι ηγέτες των κομμάτων πως «αριθμητικά είναι ακόμα εφικτό να έχουμε ένα ‘μεγάλο συνασπισμό’» και ότι μια λειτουργική κυβέρνηση είναι ευθύνη του καθενός «σε αυτό το τραπέζι».

Παρά το ανοικτό παράθυρο που άφησε η καγκελάριος, όμως, ο Μάρτιν Σουλτς εμφανίστηκε σφόδρα επιθετικός απέναντί της. Ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του είναι αποφασισμένο να περάσει στην αντιπολίτευση (μην επιτρέποντας έτσι στο AfD να πάρει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης). «Νομίζω ότι αυτή η αντιπαράθεση χρειάζεται απελπισμένα τώρα στην πολιτική κουλτούρα της χώρας», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά στους δυνητικούς εταίρους της Μέρκελ στην επόμενη κυβέρνηση, ο Christian Lindner, επικεφαλής του φιλελεύθερου FDP, αρνείται ότι το κόμμα του είναι «καταδικασμένο» να συγκυβερνήσει μετά την άρνηση του SPD να μετάσχει στην κυβέρνηση. «Δεν είμαστε καταδικασμένοι να κυβερνήσουμε, αλλά έτοιμοι», δήλωσε.

Από την πλευρά της, η Katrin Göring-Eckardt, επικεφαλής των Πρασίνων, έδωσε έμφαση στους δύσκολους συμβιβασμούς που απαιτεί μια συγκυβέρνηση με το FDP. Οι Πράσινοι υποστηρίζουν την υλοποίηση της Συνθήκης του Παρισιού για το κλίμα και στέκονται ενάντια στην αυξημένη ανισότητα στη Γερμανία και αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συμμετάσχουν.

Τι κρατάμε από τις γερμανικές εκλογές

- CDU, CSU και SPD είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

- Το SPD απέρριψε ένα νέο μεγάλο συνασπισμό αφήνοντας τον συνασπισμό Τζαμάικα (από τα χρώματα των CDU, FDP και Πράσινων) ως τη μόνη εναλλακτική. Ωστόσο, πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο το 23% των Γερμανών είναι υπέρ ενός τέτοιου σχήματος.

- Το AfD ξεπέρασε τις προβλέψεις και μπαίνει στη Βουλή με ποσοστό άνω του 13%. Είναι η πρώτη φορά από το 1950 που κόμμα στα δεξιά του CDU/CSU μπαίνει στη Βουλή. Το κόμμα πήγε πολύ καλά ειδικά στην Ανατολική Γερμανία. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα απέρριψαν μια συνεργασία μαζί του, ενώ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ξέσπασαν ταραχές έξω από το εκλογικό του κέντρο στο Βερολίνο.

- Οι Φιλελεύθεροι του FDP είναι στους νικητές επιστρέφοντας στη Βουλή και μάλιστα ως τέταρτο κόμμα.

- Με ποσοστό της τάξης του 9% οι Πράσινοι είναι στη Βουλή παρά τους αρχικούς φόβους ότι δεν θα πιάσουν το όριο του 5%.

- Η Αριστερά έμεινε στα ίδια ποσοστά με τις εκλογές του 2013.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με το προσωρινό επίσημο αποτέλεσμα, ο συνασπισμός CDU/CSU συγκέντρωσε 33% των ψήφων, το SPD 20,5%, το AfD 12,6%, το FDP 10,7%, το Linke 9,2% και οι Πράσινοι το 8,9%, με το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές να ανέρχεται σε 76,2%.

Σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, το CDU/CSU έχασε 8,5%, το SPD 5,2%, ενώ το AfD αύξησε το ποσοστό του κατά σχεδόν 8% και το FDP κατά σχεδόν 6%, ενώ μικρή άνοδο εμφάνισαν το Linke και οι Πράσινοι.

Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το CDU/CSU εξασφαλίζει 246 έδρες, το SPD 153, το AfD 94, το FDP 80, ενώ το Linke και οι Πράσινοι 69 και 67 έδρες αντίστοιχα.

Μέρκελ: Παραμένουμε πρώτη δύναμη, πρόβλημα το AfD

Είχαμε την ελπίδα για καλύτερο αποτέλεσμα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχαμε μια δύσκολη περίοδο τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Μείναμε πρώτο κόμμα και έχουμε την εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των exit polls.

Ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που την εμπιστεύτηκαν και δήλωσε πως μετά από 12 χρόνια είναι επιτυχία ότι παραμένει πρώτη δύναμη. Πρόβλημα είναι η είσοδος στο κοινοβούλιο του ακροδεξιού AfD.

Μίλησε για συζητήσεις με εταίρους για τη συνεργασία που θα πρέπει να υπάρξει σε κυβερνητικό επίπεδο.

Σουλτς: Περνάμε στην αντιπολίτευση

Για «σκληρή και πικρή ημέρα για τη σοσιαλδημοκρατία» μίλησε ο Μ. Σουλτς λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Θα προσπαθήσουμε με αυτό το ποσοστό να αγωνιστούμε για τις αρχές και τις αξίες μας, σημείωσε.

Όπως είπε ο «μεγάλος συνασπισμός» απέτυχε. «Η Άνγκελα Μέρκελ έδειξε την προτίμησή της σε ένα σχήμα με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Συνέστησα στο κόμμα να μπούμε στην αντιπολίτευση».

Κανένας δημοκράτης δεν μπορεί να δεχτεί έτσι απλά την είσοδο στη Βουλή του AfD, σημείωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών.

Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες πρέπει να ασχοληθούμε και να επανατοποθετηθούμε ως σοσιαλδημοκρατία. Εχω υποχρέωση να κινηθώ για να διαμορφώσουμε αυτό το νέο πρόσωπο, σημείωσε. 

Νωρίτερα, η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε. Η ίδια δήλωσε ότι μετά το σημερινό ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές, ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του.

FDP: Χρειάζεται αλλαγή πορείας

Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ δηλώνει ανοικτός σε συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ. «Αλλά χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας», προειδοποιεί.

Φουκς: Δεν είναι όλοι οι ψηφοφόροι του AfD ναζιστές

Ο Μίχαελ Φουκς, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να θεωρούνται όλοι οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ναζιστές.

«Δυστυχώς είναι διάφοροι άνθρωποι από εμάς που είναι απογοητευμένοι, επειδή εγκαταλείψαμε κάποια συντηρητικά στοιχεία», δήλωσε ο Φουκς μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ).
Ως παράδειγμα αναφέρθηκε στην ψήφιση του νόμου που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Πώς βλέπει τον συνασπισμό Τζαμάικα (CDU/CSU μαζί με Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες); «Θα είναι πολύ πολύ δύσκολο. Στην πραγματικότητα δεν είμαστε τρία αλλά τέσσερα κόμματα. Και ένα σημαντικά αποδυναμωμένο CSU θα πρέπει να παρουσιάσει νέο προφίλ. Αυτό δεν θα κάνει πιο εύκολο τον συνασπισμό», σχολίασε.

Η εκλογική αναμέτρηση 

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις από μεγάλα αστικά κέντρα, η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκλογές του 2013, που είχε φτάσει το 71,5%.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ψήφισε το απόγευμα της Κυριακής στο Βερολίνο, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της.

Νωρίς το μεσημέρι είχε ψηφίσει και ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς στην ιδιαίτερη πατρίδα του, κοντά στο Άαχεν, συνοδευόμενος και αυτός από τη σύζυγό του. «Αυτή ήταν η καθοριστική ψήφος» δήλωσε με χιουμοριστική διάθεση ο Σουλτς, αποχωρώντας από το εκλογικό κέντρο.

Την αισιοδοξία του για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε και ο συμπροεδρεύων των Πρασίνων, Τζεμ Έτζντεμιρ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη και, μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της Bild, προειδοποίησε ότι «όποιος δεν δίνει το παρών, απλώς αφήνει τους άλλους να αποφασίσουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v