Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Άκυρο» το δημοψήφισμα των Κούρδων λέει ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Στις κάλπες σήμερα οι Κούρδοι του Ιράκ για την ανεξαρτησία τους. Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ είναι άκυρο και θα θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή, κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

«Άκυρο» το δημοψήφισμα των Κούρδων λέει ο Τούρκος ΥΠΕΞ

 

Άνοιξαν οι κάλπες για το σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που οργανώνει η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) στα βόρεια του Ιράκ, πάρα τους φόβους που εκφράζονται διεθνώς, για τις επιπτώσεις που μπορεί αυτό να έχει στην περιφερειακή ασφάλεια τόσο της περιοχής, όσο και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα, ενώ θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται ν΄ ανακοινωθεί μέσα σε 72 ώρες.

Το δημοψήφισμα αναμένεται με άνεση να είναι υπέρ του “ναι” για την ανεξαρτησία, ενώ δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Εκτιμάται ότι θα ενισχύσει διαπραγματευτικά την KRG σχετικά με την άσκηση πιέσεων στην Βαγδάτη, για την διαχείριση των περιοχών που παράγουν πετρέλαιο.

Άκυρο το δημοψήφισμα λέει η Άγκυρα

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα των Κούρδων του Ιράκ και το θεωρεί άκυρο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας πως θα θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο ίδιος προειδοποίησε πως θα λάβει όλα τα μέτρα στην περίπτωση που το δημοψήφισμα οδηγήσει σε ενέργειες που στοχεύουν στη σταθερότητα της Τουρκίας.

Παράλληλα, συνέστησε στους Τούρκους πολιτες στις κουρδικές επαρχίες του Ιράκ να φύγουν όσο το δυνατόν συντομότερα, εάν δεν είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν εκεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v