Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μακρόν ανοίγει τα χαρτιά του με το βλέμμα στη Μέρκελ

Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν στο Βερολίνο και ο Μακρόν τρέχει να περιγράψει την ατζέντα του, πριν η Μέρκελ καταλήξει σε κυβερνητικούς εταίρους. Η καγκελάριος πάντως τονίζει πως αυτή τη στιγμή η ευρωζώνη «μπορεί να περιμένει».

Ο Μακρόν ανοίγει τα χαρτιά του με το βλέμμα στη Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη έρθει αντιμέτωπη με περίπλοκες διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, με τουλάχιστον τρία άλλα κόμματα. Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, μεταδίδει το Bloomberg.

Σε ομιλία του στη Σορβόνη το μεσημέρι, ο Μακρόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για την αναμόρφωση της Ευρώπης, κάτι που αναγνωρίζει πως θα απαιτήσει τη στήριξη της Γερμανίδας ηγέτιδας. Αν και δεν επιθυμεί να παρέμβει στην εγχώρια γερμανική πολιτική, έχει νόημα για τον Γάλλο πρόεδρο να σκιαγραφήσει τις ιδέες του πριν σχηματιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός, τόνισε αξιωματούχος από το γραφείο του μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Μακρόν χρειάζεται τη στήριξη της Μέρκελ για να προωθήσει αλλαγές σε μια σειρά πολιτικές, από την άμυνα και τη μετανάστευση μέχρι και την οικονομία γενικότερα. Ωστόσο η καγκελάριος βγήκε αποδυναμωμένη από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

«Υπήρχε μια προσδοκία πως οι εκλογές θα ισχυροποιούσαν τη γερμανογαλλική συμμαχία, πως όλες οι μεταρρυθμίσεις θα προωθούνταν και μετά θα ήμασταν σε πορεία προς δημοσιονομική ένωση», τόνισε ο Oliver Adler, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στην Credit Suisse στη Ζυρίχη. «Αυτό πλέον φαίνεται πολύ απίθανο πολιτικά», πρόσθεσε.

Τα πρότζεκτ του Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να προτείνει 10 πρότζεκτ στην ομιλία του, μεταξύ των οποίων μια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την καινοτομία και ένα σύστημα για τη βελτίωση της χρηματοδότησης startup, επέκταση του προγράμματος Erasmus, αυξημένη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας και ένα «ψηφιακό σχέδιο» που περιλαμβάνει κοινή προσπάθεια για φορολόγηση ιντερνετικών κολοσσών, όπως η Apple και η Google, από την Κομισιόν.

Στόχος του είναι να έχει καταστρωθεί ένα σχέδιο δράσης μέχρι το καλοκαίρι του 2018, το οποίο θα «οπλίσει» την ΕΕ για την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τον Γάλλο αξιωματούχο. Ο Μακρόν προτίθεται να συζητήσει τα σχέδιά του με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, σε διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Ταλίν της Εσθονίας στο τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο ενδέχεται να δυσκολευτεί να «τραβήξει» τη Μέρκελ σε αυτή τη διαδικασία, αφότου ο Μάρτιν Σουλτς ανατάραξε τα δικά της σχέδια, ανακοινώνοντας πως το κόμμα του δεν έχει πρόθεση να ανανεώσει τον μεγάλο συνασπισμό για άλλα τέσσερα χρόνια.

«Όχι σήμερα»

Η απόφαση αυτή του Σουλτς σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να τραβήξουν μέχρι και μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να «κολλήσουν» στις πολιτικές του FDP, οι οποίες θα επέτρεπαν σε χώρες να βγουν από την ευρωζώνη και παράλληλα προβλέπουν αυτόματες κυρώσεις σε περίπτωση ελλειμμάτων προϋπολογισμού.

Ερωτηθείσα για πιθανή συνεργασία με τον Εμανουέλ Μακρόν, η Μέρκελ υπαινίχθηκε πως η βαθύτερη ολοκλήρωση στην ευρωζώνη μπορεί να περιμένει, ενόσω η ίδια προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Μπορούμε να προχωρήσουμε με "περισσότερη" Ευρώπη, αλλά αυτό χρειάζεται να οδηγήσει σε περισσότερο ανταγωνισμό, περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερη ισχύ για την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Σήμερα δεν είναι η μέρα για να πούμε τι θα λειτουργήσει και τι όχι», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v