Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Morgan Stanley βλέπει bear market το 2018

Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της τράπεζας τοποθετεί τον S&P 500 στις 2.700 μονάδες στις αρχές του 2018. Από εκεί και πέρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να έρθει βουτιά 20%, σε μια αγορά που βρίσκεται σε ανοδικό σερί εδώ και οκτώ χρόνια.

Η Morgan Stanley βλέπει bear market το 2018

Ο Mike Wilson, στρατηγικός αναλυτής στην Morgan Stanley, έχει αυτή τη στιγμή έναν από τους πιο μεγαλόπνοους στόχους για την Wall Street, αλλά ταυτόχρονα βλέπει πιθανή bear market στον ορίζοντα.

Ο Wilson, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για τις μετοχές στην τράπεζα, εκτιμά ότι ο S&P 500 θα αγγίξει τις 2.700 μονάδες το πρώτο διάστημα της επόμενης χρονιάς, αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως προβλέπει. Δεν βλέπει μεγάλο selloff μέχρι και αφού επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αλλά μόλις συμβεί αυτό θα μπορούσε να επιφέρει υποχώρηση 20%.

Στο μεταξύ, οι μετοχές ωφελούνται από ισχυρά κέρδη, από την πολιτική της Fed που εξακολουθεί να είναι χαλαρή και από τις υποσχέσεις για οικονομική τόνωση.

Ο Wilson τόνισε πως το ράλι της Τετάρτης πυροδοτήθηκε από το λεγόμενο στοίχημα αναθέρμανσης (reflation trade). «Σήμερα έχουμε μια βραχυπρόθεσμη ευφορία, αλλά πιστεύουμε πως αυτή είναι η αρχική τάση», ανέφερε ο αναλυτής.

Όπως πρόσθεσε, τα κέρδη του τρίτου τριμήνου θα πρέπει να είναι ικανοποιητικά και επίσης θα προσφέρουν στην αγορά μεγαλύτερη τόνωση, ιδιαίτερα αν οι επενδυτές που περίμεναν μια υποχώρηση όλο το καλοκαίρι, βάλουν στην αγορά λίγα από τα μετρητά που έχουν στην άκρη. «Βλέπουμε τον S&P στις 2.550-2.575 πριν την περίοδο ανακοινώσεων αποτελεσμάτων», ανέφερε.

Ο Wilson επεσήμανε, ακόμη, πως υπάρχει κίνδυνος μικρής υποχώρησης αυτό το φθινόπωρο -πιθανώς ένα 5 με 6%- πριν ο S&P συνεχίσει ανοδικά προς το στόχο των 2.700. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοέμβρη, ενώ ο δείκτης μπορεί να αγγίξει τις 2.700 στις αρχές του 2018.

«Θα φτάσουμε πρώτα στις 2.700 και μετά το timing για την αρχή της κυκλικής πτώσης θα είναι άμεσο. Θα μπορούσε να είναι ανά πάσα στιγμή έπειτα απ’ αυτό. Θα μπορούσε να είναι ήδη το δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς», προειδοποίησε ο αναλυτής.

Μια διόρθωση αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να είναι κάτι φυσιολογικό για μια αγορά που βρίσκεται σε ανοδικό σερί εδώ και οκτώ χρόνια. Αν και περιμένει να δει τους επενδυτές να ενθουσιάζονται ακόμη περισσότερο από την αγορά πριν υποχωρήσει, αυτή η περίοδος μπορεί να μην είναι σαν άλλες, προηγούμενες περιόδους, δεδομένων των βαθιών πληγών που άφησε η χρηματοπιστωτική κρίση.

«Πιθανότατα δεν θα δούμε σύντομα την ευφορία που είδαμε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Οι πληγές πιθανώς δεν έχουν κλείσει ακόμα», σχολίασε ο Wilson.

Μια υποχώρηση 20% από τις 2.700 θα οδηγούσε τον δείκτη στις 2.250. Αν ο S&P πράγματι αγγίξει τις 2.700, αυτή θα είναι άνοδος 300% από τα χαμηλά της περιόδου της κρίσης το Μάρτιο του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v