Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σφαγή» στο Λας Βέγκας-Ανέλαβε ευθύνη ο ISIS

Ενας 64χρονος, ονόματι Stephen Paddock άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους, κατά τη διάρκεια συναυλίας. Τουλάχιστον 58 νεκροί και πάνω από 500 τραυματίες. Ο δράστης αυτοκτόνησε. Ο ISIS έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη, δεν «πείθονται» Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Σφαγή» στο Λας Βέγκας-Ανέλαβε ευθύνη ο ISIS

Τουλάχιστον 58 νεκροί και περισσότεροι από 500 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης ενόπλου στο πλήθος που παρακολουθούσε συναυλία σε ξενοδοχείο στο Λας Βέγκας στην χειρότερη ανάλογη επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ. 

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το ISIS, σύμφωνα με ανακοίνωση στο πρακτορείο AMAQ αν και οι αμερικανικές αρχές, δεν φαίνεται πως αντιμετωπίζουν το συμβάν ως τρομοκρατικό.

Ωστόσο, δύο ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης συνδέεται με κάποια τζιχαντιστική οργάνωση. Πράκτορας του FBI ανέφερε πως δεν έχει βρεθεί κάποια σύνδεση ανάμεσα στον δράστη και στην τρομοκρατική οργάνωση. 

Επιπλέον, ο ένας εκ των δύο αξιωματούχων της αμερικανικής διοίκησης ανέφερε στο Ρόιτερς ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό.
Τόνισε, επίσης, ότι οι αρχές έχουν λόγους να πιστεύουν ότι ο 64χρονος Στίβεν Πάντοκ είχε ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων.

Ο σερίφης του Λας Βέγκας επιβεβαίωσε τον αριθμό των νεκρών, επισημαίνοντας ότι και ο ύποπτος για το περιστατικό είναι νεκρός, μετά από επιχείρηση των δυνάμεων της αστυνομίας στο δωμάτιο του 32ου ορόφου του καζίνο Mandalay Bay όπου και διέμενε.  Από το παράθυρο του δωματίου του φέρεται να έχει εξαπολύσει την επίθεση κατά του πλήθους.

Οι αστυνομικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα και το όνομα του δράστη, ο οποίος αυτοκτόνησε. Πρόκειται για τον 64χρονο Stephen Paddock, από το Mesquite της Νεβάδα. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο AMAQ που συνδέεται με το ISIS, ο δράστης ασπάστηκε τον ισλαμισμό πριν από μερικούς μήνες. 

Ο δράστης Stephen Paddock

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε δηλώσει πως είναι βέβαιο ότι ο δράστης ενήργησε μόνος, ενώ ο σερίφης της πόλης ανέφερε ότι δεν συνδέεται με στρατιωτικές ή παραστρατιωτικές ομάδες και δεν απέδωσε το περιστατικό σε τρομοκρατική ενέργεια.

Η αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη της συντρόφου του Paddock, για ανάκριση. Πρόκειται για την Marilou Danley, ασιατικής καταγωγής

Η Danley φέρεται να συζεί με τον Paddock ενώ αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες της αστυνομίας στην οικία του δράστη.

Το μακελειό

Οπως μεταδίδουν αυτόπτες μάρτυρες, το περιστατικό έλαβε χώρα σε συναυλία κάντρι, ενώ στο σχετικό video που μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης ακούγονται ριπές πυροβόλου όπλου. Σύμφωνα με το CNN, «πολλοί» άνθρωποι είχαν οδηγηθεί στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα από πυροβολισμούς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναρτήθηκαν νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ξενοδοχείο Mandalay Bay είχε αποκλεισθεί, ενώ σε ένα μήνυμα αναφερόταν ότι υπάρχουν δύο ένοπλοι στον 32ο όροφο που πυροβόλησαν εναντίον ενός σωματοφύλακα και αστυνομικών. 

Μεγάλο μέρος της αμερικανικής μεγαλούπολης παραμένει αποκλεισμένο, ενώ κλειστό είναι και το αεροδρόμιο του Λας Βέγκας, με τις πτήσεις να εκτρέπονται προς γειτονικές περιοχές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v