Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εικόνα... αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Καμία απολύτως πρόοδος δεν υπάρχει, τονίζει η ευρωπαϊκή πλευρά. Πιο αισιόδοξη εικόνα προσπαθεί να «περάσει» η Μέι. Πάντως διπλωμάτες κάνουν λόγο για «στρατηγικό αδιέξοδο», επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν είναι ακόμα έτοιμος να προχωρήσει».

Εικόνα... αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Σε πολιτικό αδιέξοδο έχουν βρεθεί οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, χωρίς να έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος κατά τον πέμπτο γύρο των συζητήσεων, σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες που επικαλούνται οι Financial Times.

Οι προσδοκίες ήταν χαμηλές κατά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων, πριν την κρίσιμη διάσκεψη της επόμενης εβδομάδας, οπότε οι 27 του ευρωπαϊκού μπλοκ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα δηλώσουν ότι δεν έχει γίνει επαρκής πρόοδος για να μετατοπιστεί η εστίαση από το διαζύγιο στη μελλοντική εμπορική σχέση.

Οι διαπραγματευτές, ωστόσο, και πάλι έμειναν έκπληκτοι από την απουσία προόδου σε όλα ανεξαιρέτως τα ζητήματα αυτή την εβδομάδα -και κυρίως επάνω στα μεγάλα ερωτήματα που εκκρεμούν γύρω από τα δικαιώματα των πολιτών. «Δεν υπήρξε τίποτα, μηδέν, καμία πρόοδος», σχολίασε αξιωματούχος που εμπλέκεται άμεσα στη διαδικασία.

Δημοσίως, η βρετανική πλευρά έχει υιοθετήσει μια πιο αισιόδοξη στάση. Αν και δεν υποστηρίζει πως έγιναν άλματα στις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας, η Τερέζα Μέι δήλωσε ενώπιον της βουλής ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών».

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις δημιουργεί το περιβάλλον ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να προχωρήσουν σε «πολύ ευαίσθητη δήλωση» την επόμενη εβδομάδα. Διπλωμάτες επισημαίνουν πως η δήλωση αυτή χρειάζεται να καταστήσει σαφές το πού η Βρετανία δείχνει να έχει ελλείψεις, ενώ την ίδια ώρα θα αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μετά την ομιλία Μέι στη Φλωρεντία και την πιθανότητα εξέλιξης των συζητήσεων.

Το Λονδίνο ήλπιζε πως η ΕΕ θα έδινε το «πράσινο φως» στον ανώτατο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ να εισέλθει σε «διερευνητικές συζητήσεις» με τη Βρετανία επάνω σε μια μεταβατική περίοδο. Ωστόσο αυτή η προοπτική απορρίφθηκε από μια ομάδα κρατών-μελών, με επικεφαλής τη Γερμανία.

Αντ’ αυτού, η ευρωπαϊκή πλευρά σκέφτεται να ξεκινήσει εργασίες μεταξύ των 27 για να εξεταστούν τυχόν μεταβατικοί όροι ή να αρχίσει η προετοιμασία των ευρωπαϊκών θέσεων επάνω στο θέμα, πριν εγκριθούν οι διαπραγματεύσεις τον Δεκέμβριο ή και αργότερα.

Μια πιο θετική έκβαση, την οποία υποστηρίζουν κάποια κράτη του Νότου, θα επέτρεπε σε αυτή τη «διερεύνηση» να καλύψει ταυτόχρονα κάποια σημεία της μελλοντικής εμπορικής σχέσης.

Ο Μπαρνιέ πρόκειται να συναντήσει σήμερα τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Ντέιβις, για μια τελευταία συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια πρόοδο. Μία από τις κύριες ανησυχίες της Βρετανίας είναι το πώς θα διατηρηθεί η αίσθηση momentum δημοσίως, την ίδια ώρα που η ΕΕ επισημαίνει ότι πρόοδος δεν υπάρχει, υπερτονίζοντας σημεία απόκλισης έναντι σύγκλισης.

Η ΕΕ, με τη σειρά της, θέλει να αποφύγει να κατηγορηθεί ότι προωθεί συμφωνία επί των δικαιωμάτων των πολιτών μόνο και μόνο για τα χρήματα. Κάποιοι διπλωμάτες εικάζουν πως το στρατηγικό αδιέξοδο αυτής της εβδομάδας μπορεί να οφείλεται σε αυτό: «Κανείς δεν είναι ακόμη έτοιμος να προχωρήσει», τόνισε ένας από τους διαπραγματευτές.

Πάντως οι συζητήσεις αυτής της εβδομάδας δεν προώθησαν κανένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, μεταξύ των οποίων ο ρόλος των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, τα δικαιώματα των οικογενειών των Ευρωπαίων πολιτών, κάποια θέματα που αφορούν σε προνόμια και οι διοικητικές διαδικασίες που θα χρησιμοποιηθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v