Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Σε υψηλά 5,5 ετών ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Στο 3% διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός στη Βρετανία, μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα άνω του στόχου για 2%. Στα υψηλότερά του από τον Δεκέμβριο του 2011 παρέμεινε και ο δομικός πληθωρισμός.

Βρετανία: Σε υψηλά 5,5 ετών ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Στα υψηλότερα επίπεδά του εδώ και πάνω από πέντε χρόνια εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός της Βρετανίας τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω του κόστους των τροφίμων και των μεταφορών.

Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση, ποσοστό που αντανακλά τον γρηγορότερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2012, αλλά και επιτάχυνση από την άνοδο 2,9% που καταγράφηκε τον Αύγουστο, όπως ενημέρωσε σήμερα η βρετανική στατιστική υπηρεσία ONS.

Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα άνω του στόχου του 2%, το οποίο σημαίνει πως ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ θα αναγκαστεί να συντάξει δημόσια επεξηγηματική επιστολή, σε περίπτωση που οι τιμές επιταχυνθούν κι άλλο αυτό τον μήνα, αναφέρει το Bloomberg.

Ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,7% τον περασμένο μήνα, δηλαδή στα υψηλότερά του από τον Δεκέμβριο του 2011.

Η άνοδος του Σεπτεμβρίου οδηγήθηκε από μια αύξηση 0,8% στις τιμές των τροφίμων, ενώ τα κόστη των μεταφορών υποχώρησαν λιγότερο απ’ ό,τι πέρυσι. Η ψυχαγωγία και ο πολιτισμός επίσης συνέδραμαν στην αύξηση, όπως και τα καύσιμα κίνησης.

Πτωτική πίεση προήλθε από τα ενδύματα και τα υποδήματα, που εμφάνισαν άνοδο 3,9% έναντι 5,2% τον Σεπτέμβριο του 2016. Τα αεροπορικά εισιτήρια υποχώρησαν περισσότερο από πέρυσι, παρότι η Ryanair ακύρωσε πτήσεις.

Τα αυξανόμενα κόστη εισαγωγών που πυροδοτήθηκαν από την αδύναμη στερλίνα λογικά θα αποδειχθούν κάτι προσωρινό, ωστόσο Βρετανοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι το Brexit έχει καταστήσει την οικονομία επιρρεπή σε πιο επίμονες πιέσεις από τις τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v