Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι αρκετά «ώριμα» για ρύθμιση

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε λόγο για μεγάλες προσδοκίες και για μεγάλα ρίσκα. Δήλωσε πως η τεχνολογία δεν είναι ώριμη για να εξεταστεί ρύθμιση, ενώ σε ανακοίνωση προς το ευρωκοινοβούλιο σημείωσε πως η ΕΚΤ δεν έχει καν την αρμοδιότητα να το κάνει.

Ντράγκι: Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι αρκετά «ώριμα» για ρύθμιση

Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι αρκετά «ώριμα» για να εξετάσει σχετική ρύθμιση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι σύμφωνα με το CNBC.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας απάντησε σε ερώτημα σχετικό με τις δυνατότητες των κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin.

«Με οτιδήποτε καινούριο, ο κόσμος έχει μεγάλες προσδοκίες και επίσης μεγάλη αβεβαιότητα. Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε πως ιδιαίτερα όσον αφορά στα bitcoin και στα κρυπτονομίσματα, δεν θεωρούμε πως η τεχνολογία είναι ώριμη για να τα εξετάσουμε», δήλωσε ο Ντράγκι.

Ο πρόεδρος επέστησε την προσοχή και τόνισε ότι, παρότι η καινοτομία θα πρέπει να «χαιρετίζεται ως πολύτιμη για τα πιθανά οφέλη της», θα πρέπει ταυτόχρονα να «αξιολογείται με κριτική ματιά» για τους κινδύνους της.

«Ένα από τα μαθήματα της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι πως, την χρηματοοικονομική καινοτομία, σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για χρηματοοικονομική και τεχνολογική καινοτομία (…) θα πρέπει να την ενστερνιζόμαστε με πολλή προσοχή στους πιθανούς κινδύνους της», υπογράμμισε απευθυνόμενος στους ρεπόρτερς.

Πάντως, τον περασμένο μήνα, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε σε ανακοίνωσή του προς την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου, πως η ΕΚΤ δεν έχει την αρμοδιότητα να ρυθμίσει τα κρυπτονομίσματα.

Σε κάθε περίπτωση, το διεθνές δίκτυο επισημαίνει πως ενώ ο Ντράγκι υιοθετεί στάση αναμονής στο θέμα, η Κίνα έχει απαγορεύσει την αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων και η Νότια Κορέα βάζει τέλος στις λεγόμενες initial coin offerings (ICOs), έναν τρόπο με τον οποίο οι startups συγκεντρώνουν χρήμα εκδίδοντας ψηφιακά νομίσματα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, από την πλευρά της, δήλωσε στο CNBC πως τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν «τεράστιες αναταράξεις» και συμπλήρωσε ότι το ΔΝΤ θέλει να αποτελέσει μέρος του τρόπου με τον οποίο θα εξελιχθούν μελλοντικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v