Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. βαρέλια/ημέρα

Ο γ.γ. του ΟΠΕΚ έκανε λόγο για «επιταχυνόμενη» εξισορρόπηση των αγορών πετρελαίου και προέβλεψε άνοδο στις τιμές και στην παγκόσμια ζήτηση. Παράλληλα κάλεσε σε συνέχιση των επενδύσεων, αλλά και της συμφωνίας μείωσης της προσφοράς.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. βαρέλια/ημέρα

Οι αγορές πετρελαίου εξισορροπούνται με «επιταχυνόμενο ρυθμό», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammad Barkindo, ο οποίος προέβλεψε πως «δεν θα υπάρξει peak» για τη ζήτηση του μαύρου χρυσού μεσοπρόθεσμα.

Μιλώντας στο συνέδριο Oil & Money στο Λονδίνο, ο Barkindo εκτίμησε πως οι τιμές θα αυξηθούν και η παγκόσμια ζήτηση θα αναπτυχθεί, καθώς η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ισχυροποιείται.

«Αναμένουμε η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να ξεπεράσει τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2020», υπογράμμισε ο Barkindo ενώπιον επιχειρηματικών ηγετών της βιομηχανίας πετρελαίου. Το νούμερο είναι μακράν υψηλότερο της πρόβλεψης του καρτέλ για το 2017, χρονιά για την οποία προβλέπει ζήτηση περίπου στα 96,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Ο γενικός γραμματέας τόνισε πως η συνέχιση των επενδύσεων στη βιομηχανία πετρελαίου είναι κρίσιμη, όπως και η συνέχιση της συνεργασίας με τους εκτός ΟΠΕΚ παραγωγούς.

«Υπάρχει η ανάγκη να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη σχέση μας με χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία. Ο κόσμος θα συνεχίσει να χρειάζεται πετρέλαιο στο άμεσο μέλλον», υποστήριξε.

«Μαζί με τους παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ, πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε για να διασφαλίσουμε πως η παγκόσμια κοινότητα και η παγκόσμια οικονομία μπορεί να βασιστεί σε εμάς ως αξιόπιστους προμηθευτές πετρελαίου», προειδοποίησε.

Ο Barkindo χαιρέτισε την «άνευ προηγουμένου» και «ιστορική» δέσμευση μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών εντός και εκτός του καρτέλ να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, που, όπως ανέφερε, σταθεροποιηθεί με γρήγορο ρυθμό τις αγορές.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αγορά εξισορροπείται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Υπάρχει φως στην άκρη του σκοτεινού τούνελ που διανύουμε τα τελευταία τρία χρόνια», πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά στη βουτιά των τιμών του μαύρου χρυσού. Όπως σχολίασε, είναι «κρίσιμο αυτή η πλατφόρμα να παραμείνει και να μεγαλώσει».

«Χρειάζεται να διασφαλίσουμε πως η ισορροπία θα επιτευχθεί πλήρως και εγκαίρως. Επίσης καλωσορίζουμε το διάλογο με παραγωγούς εκτός της συμφωνίας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στους παραγωγούς του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου που δεν συμμετέχουν στις περικοπές.

Όπως σημειώνει το CNBC, υπάρχουν εικασίες πως η συμφωνία για μείωση της παραγωγής θα παραταθεί πέραν της τρέχουσας λήξης προθεσμίας το Μάρτιο του 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v