Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Καταλονία ετοιμάζεται για την «δημοκρατική αντίσταση»

Ωρες αγωνίας στην Ισπανία. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη Βαρκελόνη υπέρ της ενότητας της χώρας. Η Μαδρίτη αναλαμβάνει σταδιακά τον έλεγχο της Καταλονίας, ενώ ο Κάρλες Πουτζντεμόν καλεί τους πολίτες σε μια δημοκρατική αντίσταση. Διαδηλώσεις και στην πρωτεύουσα.

Η Καταλονία ετοιμάζεται για την «δημοκρατική αντίσταση»

Στην κρισιμότερη καμπή τους μέχρι σήμερα βρίσκονται οι σχέσεις Μαδρίτης – Βαρκελώνης μετά από τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την πλευρά της Καταλονίας. Η Μαδρίτη αναλαμβάνει σταδιακά τον έλεγχο της Καταλονίας, ενώ η πλευρά των αυτονομιστών καλεί τους πολίτες σε δημοκρατική αντίσταση. Φόβοι εκφράζονται για έκρηξη βίας στην περίπτωση που Καταλανοί πολίτες δεν υπακούσουν στις εντολές της κεντρικής διοίκησης.

Απποψε εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί οπαδοί της ενότητας της Ισπανίας διαδηλώσαν στους δρόμους της Βαρκελόνης. Η διαδήλωση συγκέντρωσε περίπου 300.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, 1,1 εκατομμύριο σύμφωνα με τους διοργανωτές. 

Εν τω μεταξύ η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του προέδρου και του αντιπροέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σύμφωνα με βασιλικά διατάγματα.

Ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του. Επίσης ανακοινώθηκε η αποπομπή των εκπροσώπων της κυβέρνησης της Καταλονίας στη Μαδρίτη και στις Βρυξέλλες και το κλείσιμο των καταλανικών «αντιπροσωπειών» σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός των Βρυξελλών.

Η ισπανική κυβέρνηση γνωστοποίησε επίσης ότι θα χαιρέτιζε τη συμμετοχή του αποπεμφθέντος προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν στις περιφερειακές εκλογές που προκηρύχθηκαν για την 21η Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του ο Καταλανός ηγέτης σε τηλεοπτικό του διάγγελμα κάλεσε σε «δημοκρατική αντίσταση». Απο την άλλη πλευρά ο Πουτζδεμόν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του κάλεσε σε «δημοκρατική αντίσταση» μετά την υπαγωγή της Καταλονίας στον έλεγχο της Μαδρίτης.

«Είναι πολύ σαφές πως ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει μέχρι τώρα είναι η δημοκρατική αντίσταση στο άρθρο 155», ανέφερε ο Πουτζντεμόν σε σύντομη δήλωσή του.

Ο Πουτζντεμόν δεσμεύθηκε επίσης ότι θα συνεχίσει να «εργάζεται για την οικοδόμηση μιας ελεύθερης χώρας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση από την εφημερίδα El Mundo τα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας χάνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που κέρδισαν στις προηγούμενες εκλογές.

Χθες υποστηρικτές της ανεξαρτησίας βγήκαν στους δρόμους της Βαρκελονης και πανηγύριζαν. Ενθουσιασμένοι, ανοίγαν σαμπάνιες, τραγουδούσαν και χορεύουν στους δρόμους. Κατά διαστήματα, όπως μεταφέρουν τοπικά ΜΜΕ, οι πολίτες τραγουδούσαν συγκινημένοι τον εθνικό ύμνο της Καταλονίας. 

«Οι δρόμοι μας ανήκουν» φώναζαν βροντερά χιλιάδες πολίτες της Βαρκελώνης ενώ ορισμένοι δεν μπορούσαν να κρύψουν τα δάκρυα χαράς τους.

Δίωξη στον ηγέτη της Καταλονίας

Χθες εκπρόσωπος τύπου της εισαγγελίας ανακοίνωσε ότι η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν με την κατηγορία της "εξέγερσης", μετά την έγκριση από το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

"Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζδεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης", μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v