Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι γερμανικές τράπεζες προετοιμάζονται για σκληρό Brexit

Για το ενδεχόμενο η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς πρόσβαση στην ενιαία αγορά ή την τελωνειακή ένωση, προετοιμάζονται οι γερμανικές τράπεζες. Το σκληρό Brexit είναι το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τον Andreas Dombret.

Οι γερμανικές τράπεζες προετοιμάζονται για σκληρό Brexit

Τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προετοιμάζονται για «σκληρό Brexit», ενώ τα «λάφυρα» από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να τα μοιραστούν διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με στελέχη του γερμανικού χρηματοοικονομικού κλάδου.

Το στέλεχος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Andreas Dombret δήλωσε πως οι Γερμανικές τράπεζες κάνουν σχεδιασμούς για ένα «σκληρό Brexit» -αποχώρηση δηλαδή του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς πρόσβαση στην ενιαία αγορά ή την τελωνειακή ένωση- εν μέσω της εντεινόμενης αβεβαιότητας αναφορικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Οι τράπεζες κάνουν σχεδιασμούς για ένα σκληρό Brexit διότι δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα και νομίζω πως αυτό είναι το σοφό να γίνει», δήλωσε στο CNBC, προσθέτοντας πως πολλές τράπεζες σχεδιάζουν να μετακομίσουν εκτός Λονδίνου.

Μια βασική αβεβαιότητα για την βρετανική χρηματοοικονομική βιομηχανία είναι το πόση πρόσβαση θα έχει στην ΕΕ μετά το Brexit, με μεγάλη αβεβαιότητα για τα λεγόμενα «δικαιώματα passporting» τα οποία επιτρέπουν στις χρηματοοικονομικές εταιρείες εντός της ΕΕ να έχουν δραστηριότητες και να προσφέρουν υπηρεσίες σε όλη την ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή (η οποία περιλαμβάνει τα κράτη-μέλη της ΕΕ καθώς και τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λίχτενσταϊν).

Η Βρετανία θα ήθελε να διατηρήσει τα δικαιώματα αυτά, όμως αυτό φαίνεται απίθανο και πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν ή ακόμα και να κλείσουν τα γραφεία τους στο Λονδίνο. Η Deutsche Bank, η Credit Suisse, η JPMorgan, η UBS και η Standard Chartered είναι μεταξύ των τραπεζών που έχουν μιλήσει για μετεγκατάσταση, περιγράφοντας σχέδια για ευρωπαϊκές δραστηριότητες μετά το  Brexit.

Η Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο θεωρείται πως θα είναι οι κορυφαίοι προορισμοί στους οποίους θα κοιτάξουν να μετεγκατασταθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με έδρα το Λονδίνο, όπως επίσης και το Παρίσι, αν και οι πληροφορίες από στελέχη αναφορικά με τις πιθανές μετακινήσεις είναι ελάχιστες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Stuart Gulliver, επιβεβαίωσε τον Ιούλιο πως 1.000 άτομα προσωπικού θα μεταφερθούν στο Παρίσι στην περίπτωση «σκληρού Brexit», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein έκανε λόγο για πιθανή μετακόμιση στη Γερμανία.

Ο κ. Dombret είπε στο CNBC πως οι τράπεζες θα μετεγκατασταθούν σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, όχι μόνο στη Φρανκφούρτη. Ο ίδιος, πάντως, επέμεινε πως οι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις δεν διαγκωνίζονται για τα «λάφυρα» του Brexit.

«Δεν κάνουμε αγώνα με άλλες πόλεις για το ποιος θα πάρει τι, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (για το Brexit) εξακολουθεί να είναι απογοητευτικό όμως πρέπει να γίνει αποδεκτό», δήλωσε, σημειώνοντας πως το «σκληρό Brexit» είναι «το χειρότερο σενάριο».

Ωστόσο, ανέφερε πως έχει μιλήσει με ανώτατα τραπεζικά στελέχη στο Λονδίνο, τα οποία, κατά τον ίδιο, έχουν προχωρήσει το σκεπτικό τους σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για ένα Brexit, ενώ άφησε να εννοηθεί πως αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν υποβάλει αιτήσεις για μετεγκατάσταση στη Φρανκφούρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v