Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπουδαστές καταγγέλλουν ότι εργάζονται παράνομα για την Apple

«Αναγκάστηκαν» να εργαστούν σε εργοστάσιο-προμηθευτή της εταιρείας στην Κίνα για να αποφοιτήσουν, σημειώνουν οι σπουδαστές. Έκαναν υπερωρίες και εργάζονταν 11 ώρες καθημερινά, για τη συναρμολόγηση του iPhone X, όπως λένε.

Σπουδαστές καταγγέλλουν ότι εργάζονται παράνομα για την Apple

Ο κύριος προμηθευτής της Apple στην Ασία απασχολεί σπουδαστές, που εργάζονται παράνομα υπερωρίες για τη συναρμολόγηση του iPhone X, καθώς η εταιρεία αγωνίζεται να καλύψει τη ζήτηση, μετά από καθυστερήσεις στην παραγωγή. Έξι σπουδαστές δήλωσαν στους Financial Times ότι δουλεύουν καθημερινά 11 ώρες την ημέρα συναρμολογώντας το iPhone X σε εργοστάσιο στο Zhengzhou της Κίνας, γεγονός που αποτελεί παράνομη υπερωρία για φοιτητές στο κινεζικό δίκαιο.

Οι έξι δήλωσαν ότι ανήκουν σε μια ομάδα 3.000 σπουδαστών που στάλθηκαν τον Σεπτέμβριο για να εργαστούν στο τοπικό εργοστάσιο, που διοικείται από τον προμηθευτή της Apple, Hon Hai Precision Industry, γνωστό ως Foxconn.

Οι σπουδαστές, ηλικίας 17-19 ετών, δήλωσαν ότι τους είπαν πως απαιτούνταν τρίμηνη εργασία στο εργοστάσιο για να αποφοιτήσουν. «Μας αναγκάζει το σχολείο μας να εργαστούμε εδώ», δήλωσε μια 18χρονη μαθήτρια, που αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει το όνομά της υπό τον φόβο τιμωρίας. «Η εργασία δεν έχει καμία σχέση με τις σπουδές μας». Είπε ότι συναρμολογούσε μέχρι και 1.200 κάμερες iPhone X την ημέρα, την ώρα που το σχολείο αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. 

Όταν ενημερώθηκαν για τις καταγγελίες των σπουδαστών, η Apple και η Foxconn αναγνώρισαν ότι είχαν ανακαλύψει περιπτώσεις σπουδαστών που εργάστηκαν υπερωρίες και είπαν ότι έκαναν διορθωτικές ενέργειες. Ωστόσο, οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι οι σπουδαστές εργάζονται οικειοθελώς. Η Apple δήλωσε ότι ο έλεγχος έχει δείξει «περιπτώσεις σπουδαστών που εργάζονται υπερωρίες σε εγκατάσταση στην Κίνα», προσθέτοντας ότι «επιβεβαιώσαμε ότι οι σπουδαστές εργάστηκαν οικειοθελώς και αποζημιώθηκαν ενώ τόνισε ότι δεν θα έπρεπε να τους επιτραπεί να εργάζονται υπερωρίες».

Η Foxconn δήλωσε ότι «όλες οι εργασίες ήταν εθελοντικές και αντισταθμίστηκαν δεόντως, (αλλά) οι ασκούμενοι εργάστηκαν υπερωρίες παραβιάζοντας την πολιτική μας», που δεν επιτρέπει στους σπουδαστές να εργάζονται πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα.

Πάντως, η κυκλοφορία του iPhone X χαρακτηρίστηκε από θέματα παραγωγής, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει και να βγει τον Νοέμβριο, ενώ θα κυκλοφορούσε τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με υπάλληλο της Foxconn, το εργοστάσιο του Zhengzhou προσλαμβάνει σπουδαστές κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου Αυγούστου-Δεκεμβρίου. Αυτές οι προσλήψεις μπορούν να αυξήσουν τους αριθμούς στο εργοστάσιο από 100.000 σε περισσότερους από 300.000 εργαζόμενους, που παράγουν έως και 20.000 iPhones την ημέρα, δήλωσε ο εργαζόμενος. Αλλά φέτος η ανάγκη για εποχικά εργαζόμενους ήταν μεγαλύτερη, πρόσθεσε. 

«Η μείωση του κόστους οδηγεί στην πρόσληψη σπουδαστών με ευέλικτους όρους», δήλωσε η Jenny Chan, επίκουρη καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v