Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένοχος για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία ο Ράτκο Μλάντιτς

Οι βασικές κατηγορίες αφορούν τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, την πολιορκία και τον βομβαρδισμό του Σαράγιεβου την περίοδο 1992-95, τις εθνικές εκκαθαρίσεις με εξολόθρευση μουσουλμάνων και Κροατών και την αιχμαλωσία κυανόκρανων του ΟΗΕ.

Ένοχος για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία ο Ράτκο Μλάντιτς

Την ισόβια κάθειρξη του πρώην πολεμικού διοικητή του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένης της γενοκτονίας, αποφάσισε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) .

Οι βασικές κατηγορίες αφορούν τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, την πολιορκία και τον βομβαρδισμό του Σαράγιεβου την περίοδο 1992-95, τις εθνικές εκκαθαρίσεις με εξολόθρευση μουσουλμάνων και Κροατών και την αιχμαλωσία κυανόκρανων του ΟΗΕ.

Στην απόφασή του το δικαστήριο αναφέρει πως ο Μλάντιτς καταδικάστηκε για 10 από τις 11 περιπτώσεις εγκλημάτων για τις οποίες κατηγορούνταν.

Μεταξύ άλλων, το δικαστήριο αποφάσισε πως ο Μλάντιτς «συνέβαλε σημαντικά» σε εγκλήματα πολέμου που διεπράγησαν στη Σρεμπρένιτσα, και πως σκοπός του ήταν να καταστρέψει τον πληθυσμό των μουσουλμάνων Βόσνιων της Σρεμπρένιτσα.

Οι δικαστές έκριναν ότι ο Μλάντιτς ήταν μέλος μιας «κοινής εγκληματικής επιχείρησης», με στόχο την εκκαθάριση μη Σέρβων στη Βοσνία και είχε «οργανικό» ρόλο στα εγκλήματα πολέμου στο Σαράγεβο.

Κατά τους δικαστές, ο Μλάντις διηύθυνε «προσωπικά» την επιχείρηση βομβαρδισμού του Σαράγεβο.

«Τα διαπραχθέντα εγκλήματα κατατάσσονται μεταξύ των πλέον απεχθών που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα και περιλαμβάνουν γενοκτονία και εξόντωση ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου Αλφόνς Όρι κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας.

Ένταση σημειώθηκε πριν την ανάγνωση της απόφασης του Δικαστηρίου, με αποτέλεσμα ο Μλάντιτς να απομακρυνθεί από την αίθουσα. Ο Ράτκο Μλάντιτς κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της απόφασης από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, Αλφόνς Όρι, ζήτησε μικρή διακοπή, αίτημα που έγινε αποδεκτό. Όταν, ωστόσο, επέστρεψε στην αίθουσα, ο συνήγορός του ζήτησε αυτή τη φορά διακοπή της διαδικασίας, ισχυριζόμενος ότι η αρτηριακή πίεση του πελάτη του, που του μετρήθηκε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ήταν υψηλή και υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσει. Το δικαστήριο απέρριψε, ως αβάσιμο, το αίτημα και τότε ο Μλάντιτς σηκώθηκε και άρχισε να φωνάζει «Ψέματα, ψέματα, όλα είναι ψέματα». Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διέταξε την απομάκρυνσή του και συνέχισε την ανάγνωση της απόφασης. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κατηγορητήριο κατά του Μλάντιτς απαγγέλθηκε στις 26 Ιουλίου του 1995 και διευρύνθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Για περίπου 16 χρόνια διέφευγε της σύλληψης. Στις 26 Μαΐου του 2011 ο Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη στο χωριό Λαζάρεβο στη βορειοανατολική Σερβία και στις 31 Μαΐου εκδόθηκε στο δικαστήριο της Χάγης. Η δίκη του ξεκίνησε τον Μάιο του 2012. 

«Βαρυσήμαντη νίκη»

«Βαρυσήμαντη νίκη για τη δικαιοσύνη» αποτελεί η απόφαση του δικαστηρίου για τον Ράτκο Μλάντιτς, «την επιτομή του κακού», σύμφωνα με τον Υπατο Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Η δικαστική απόφαση αποτελεί προειδοποίηση για όσους διαπράττουν τέτοια εγκλήματα, ότι «δεν θα γλιτώσουν τη δικαιοσύνη, όσο ισχυροί και να είναι, όσο χρόνο και αν χρειασθεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v