Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Uber: Τα φαντάσματα του παρελθόντος και η επίθεση από χάκερ

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις. Από τότε που ανέλαβε, τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά. Η επίθεση από χάκερ δυσκολεύει μεγάλο deal στο οποίο θα πρωταγωνιστούσε ο Khosrowshahi.

Uber: Τα φαντάσματα του παρελθόντος και η επίθεση από χάκερ

Ο διορισμός του Dara Khosrowshahi ως επικεφαλής της Uber Technologies Inc. αυτό το καλοκαίρι έπρεπε να σηματοδοτήσει την αρχή ενός νέου κεφαλαίου. Η εταιρεία αγωνιζόταν από τη μία καταστροφή στην άλλη, με μποϊκοτάζ, αγωγές, έρευνες, εξόδους στελεχών και επανάσταση με επικεφαλής… τον επενδυτή κατά του συνιδρυτή.

Όμως, ο νέος διευθύνων σύμβουλος συνεχίζει να είναι αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις, με πιο τελευταία, την επίθεση των χάκερ και την άντληση προσωπικών δεδομένων από 57 εκατομμύρια πελάτες και οδηγούς παγκοσμίως.

Η εταιρεία, η οποία δήλωσε ότι είχε πληρώσει τους χάκερ 100.000 δολάρια για να διαγράψουν τα δεδομένα, αποκάλυψε το περιστατικό σε δήλωσή της στο Bloomberg την Τρίτη. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας και ένας από τους αναπληρωτές του απολύθηκαν.

Ο ρόλος του Khosrowshahi μέχρι στιγμής

Από τότε που ανέλαβε, τα πράγματα για την εταιρεία δεν πάνε τόσο καλά. Το Λονδίνο προχώρησε στην απαγόρευση της υπηρεσίας, αναφέροντας «έλλειψη εταιρικής ευθύνης». «Ζητώ συγγνώμη για τα λάθη που έχουμε κάνει», δήλωσε τότε ο Khosrowshahi. Στη συνέχεια ταξίδεψε στη Βραζιλία για να συναντηθεί με αξιωματούχους εκεί και να αποφύγει τους περιορισμούς στην Uber. «Στο παρελθόν, ήμασταν λίγο επιθετικοί», είπε σε βραζιλιάνικη εφημερίδα τότε. Και τώρα η παραβίαση δεδομένων. «Θα μάθουμε από τα λάθη μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κάποιοι μιλούν για χάος που έχει ήδη αρχίσει. Μέσα σε λίγες ώρες από την αποκάλυψη, ένας πελάτης κατέθεσε αγωγή και ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Eric Schneiderman ξεκίνησε έρευνα. Και άλλα κράτη καθώς και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου -η οποία είχε θέμα με την Uber σε σχέση και με άλλο ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων τον Αύγουστο- πιθανότατα θα προστεθούν, δήλωσε ο Jeremiah Grossman, επικεφαλής της στρατηγικής ασφάλειας της SentinelOne Inc. «Είμαι βέβαιος ότι θα πάρουν και άλλη αγωγή από την Επιτροπή», είπε.

Τα φαντάσματα του παρελθόντος, σύμφωνα με το Bloomberg, αναμένεται να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα. Η επίθεση από χάκερ εισάγει έναν απροσδόκητο παράγοντα στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη SoftBank Group Corp. και τους μετόχους της Uber, σχετικά με προγραμματισμένη επένδυση των 10 δισ. δολαρίων. Ένα deal στο οποίο θα πρωταγωνιστούσε ο Khosrowshahi.

Η επίθεση θα μπορούσε να επιβαρύνει την εταιρεία, που τώρα αποτιμάται στα περίπου 70 δισ. δολάρια, ενόψει της αρχικής δημόσιας προσφοράς το 2019. Και η κλοπή των προσωπικών δεδομένων των πελατών δίνει έναν ακόμη λόγο για να κατευθυνθεί ο κόσμος στην ανταγωνιστική Lyft Inc., η οποία γρήγορα απέκτησε μέρος της αγοράς πριν επεκταθεί στον Καναδά αυτόν τον μήνα ή σε κάποια άλλη εφαρμογή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v