Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΕΚ: Αποφασίζει για την παράταση στις περικοπές πετρελαίου

Ρώσοι παραγωγοί αμφισβητούν την αναγκαιότητα επέκτασης των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου και εκφράζουν φόβους ότι η απόφαση θα οδηγήσει στην ενίσχυση των αμερικανικών επιχειρήσεων. Αναμένεται παράταση των περικοπών.

ΟΠΕΚ: Αποφασίζει για την παράταση στις περικοπές πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία αναμένεται να παρατείνουν τις περικοπές πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2018 στη συνεδρίασή τους αύριο στη Βιέννη, τονίζοντας ότι ενδέχεται να επανεξετάσουν τη συμφωνία, όταν συναντηθούν ξανά τον Ιούνιο.

Με τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, η Ρωσία αμφισβητεί την αναγκαιότητα να επεκτείνει τις υφιστάμενες περικοπές του 1,8 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, καθώς μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο στην παραγωγή των ΗΠΑ.

Η Ρωσία θέλει πολύ χαμηλότερες τιμές πετρελαίου για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της από ό,τι η Σαουδική Αραβία. 

Έξι υπουργοί από τον ΟΠΕΚ και τους παραγωγούς πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, σύμφωνα με το Reuters, συναντήθηκαν στη Βιέννη, μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ . 

Την Τρίτη, κοινή επιτροπή χωρών ΟΠΕΚ και εκτός ΟΠΕΚ πρότεινε την επέκταση των περικοπών μέχρι το τέλος του 2018, με δυνατότητα αναθεώρησης, στην επόμενη συνάντηση του οργανισμού τον Ιούνιο και ενώ οι υφιστάμενες περικοπές λήγουν τον Μάρτιο. Το πετρέλαιο υποχώρησε την Τετάρτη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, αν και παρέμεινε πάνω από $63. 

Ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Suhail bin Mohammed al-Mazroui δήλωσε την Τρίτη ότι η μείωση της παραγωγής σε όλο το 2018 εξακολουθεί να είναι το κύριο αλλά όχι το μόνο σενάριο, ενώ ο υπουργός πετρελαίου του Ιράκ Jabar al-Luaibi υποστήριξε επίσης παράταση εννέα μηνών.

Οι περικοπές στην παραγωγή έχουν τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2017 και συνέβαλαν στη μείωση κατά το ήμισυ των πλεονασμάτων των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, αν και αυτά παραμένουν στα 140 εκατομμύρια βαρέλια πάνω από τον πενταετή μέσο όρο, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ.

Η Ρωσία σημείωσε ότι θέλει να κατανοήσει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι παραγωγοί θα αποχωρήσουν από τις περικοπές, καθώς χρειάζεται να δοθεί καθοδήγηση στις ιδιωτικές και κρατικές επιχειρήσεις ενέργειας. Ο Ιρακινός υπουργός σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία συζήτηση για οποιαδήποτε στρατηγική εξόδου.

Ορισμένοι Ρώσοι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης της Rosneft, που διευθύνεται από τον σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ιγκόρ Σεχίν, αμφισβήτησαν το σκεπτικό της παράτασης των περικοπών, λέγοντας ότι θα οδηγήσει στις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μειώνουν την παραγωγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v