Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Brexit: Συμβιβασμός Βρετανίας με Ιρλανδία για τα σύνορα

Τα «βρήκε» το Λονδίνο με τους Ιρλανδούς, γράφουν οι FT. Συνομιλίες της τελευταίας στιγμής από διπλωμάτες Βρετανίας, Ιρλανδίας και ΕΕ, για να κλείσει η συμφωνία για το Brexit. Στο επίκεντρο και ο «λογαριασμός».

Brexit: Συμβιβασμός Βρετανίας με Ιρλανδία για τα σύνορα

Για συμβιβασμό της Βρετανίας με την Ιρλανδία για τα «σκληρά σύνορα», ο οποίος αναμένεται να ωθήσει και τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit, κάνουν λόγο οι Financial Times.  

Σύμφωνα με τους FT, το προσχέδιο της συμφωνίας αναμένεται να καθησυχάσει τις ανησυχίες του Δουβλίνου για ενδεχόμενα «σκληρά σύνορα» στο νησί μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, ενώ δεν υπάρχουν αντιρρήσεις και από το Λονδίνο.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός γράφει στο twitter ότι θα κάνει δηλώσεις για αυτή την πρώτη φάση των συνομιλιών αργότερα σήμερα. Με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαρανκτάρ συνομίλησε ήδη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σημαντική πρόοδο τον Δεκέμβριο βλέπει και ο Ντόναλντ Τουσκ, που μέσω twitter εξήγησε γιατί του αρέσουν οι... Δευτέρες. 

Νωρίτερα, το Reuters μετέδιδε ότι Βρετανοί διαπραγματευτές και διπλωμάτες βρίσκονται σε συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με τους ομολόγους τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιρλανδία, σε μια προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Λονδίνο φαίνεται να έχει συμφωνήσει σε πολλούς όρους διαζυγίου της ΕΕ και σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η πληρωμή περίπου 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα ζητήματα των δικαιωμάτων των απόδημων πολιτών και των συνόρων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ στην Ιρλανδία παραμένουν, όπως δήλωσαν οι διπλωμάτες.

Οι αξιωματούχοι και οι διπλωμάτες των Βρυξελλών φαίνονται σίγουροι για τη συμφωνία, αλλά επιμένουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις συνομιλίες που θα έχει η Μέι.

Ο Elmar Brok, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον διαπραγματευτή στο Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, λίγο πριν συναντηθούν με τη Μέι, δήλωσε ότι «λίγα λόγια» χωρίζουν τις πλευρές και ότι υπάρχει μια «πολύ καλή ευκαιρία» συμφωνίας.

Στο Λονδίνο, ο εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ενώ ο ιρλανδικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTE σημείωσε ότι σχέδιο κειμένου θα υποχρέωνε τη Βρετανία να «συνεχίσει την κανονιστική ευθυγράμμιση» με την ΕΕ, για να αποφευχθεί η απόκλιση από τις δύο πλευρές στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v