Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα γίνεται η μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά στον κόσμο

Αναμένεται να γίνει η «βασίλισσα» των εισαγωγών τα επόμενα χρόνια. Η μετατροπή της σε καταναλωτική κοινωνία θα αυξήσει την οικονομική της ισχύ, σύμφωνα με τους οικονομολόγους και θα έχει θετική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία.

Η Κίνα γίνεται η μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά στον κόσμο

Από μέταλλα σιδήρου και ηλεκτρονικά εξαρτήματα, μέχρι… είδη για βρέφη, η Κίνα αγοράζει τα πάντα, με αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια να μετατραπεί, από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα του κόσμου, στον μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κίνα κάνει ήδη περισσότερες εισαγωγές από αυτές που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από Ασία, Αφρική, Ωκεανία, Νότια Αμερική και Ανατολική Ευρώπη και πιθανότατα θα γίνει βασίλισσα των εισαγωγών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια αν η ανάκαμψη που παρατηρείται το 2017 συνεχιστεί, όπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι Liu Liu και Liang Hong.

Η μετατροπή της από «εργοστάσιο» μεταποίησης πρώτων υλών σε μια καταναλωτική κοινωνία θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την οικονομική της ισχύ. Η Κίνα πιθανότατα θα αρχίσει να εισάγει περισσότερο προϊόντα που σχετίζονται με τους καταναλωτές παρά βιομηχανικά υλικά, καθώς γίνεται η μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά στον κόσμο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οικονομολόγοι.

Καθώς οι Κινέζοι καταναλωτές γίνονται πλουσιότεροι, εμφανίζουν μεγαλύτερη όρεξη για εξωτικά προϊόντα και η αύξηση των εισαγωγών θα γίνει όλο και περισσότερο καθοδηγούμενη από τους καταναλωτές, σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία CICC.

«Αυτή είναι σαφώς καλή είδηση για την παγκόσμια οικονομία, καθώς η ζήτηση είναι μικρή από τότε που ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση», αναφέρουν οι οικονομολόγοι Liu και Liang. «Πιστεύουμε ότι η αύξηση της κινεζικής κατανάλωσης, με τη σημαντική θετική επίδραση της στον υπόλοιπο κόσμο, θα είναι η πιο σημαντική και συναρπαστική ιστορία τα επόμενα χρόνια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v